Mommyhouse.nl

Informatieve mama- en lifestyleblog

Wat is de beste kinderautostoel in 2020? Handige tips en onze top 5

Als ouder wil je graag je kind zo veilig mogelijk vervoeren. Hiervoor is een kwalitatieve autostoel onmisbaar. Tijdens mijn eigen zoektocht naar een geschikte autostoel, kwam ik er al gauw achter dat de keuze niet zo gemakkelijk gemaakt is. Je kunt namelijk kiezen uit tientallen merken, soorten en kleuren. Want waar moet je nu allemaal op letten? Ik vind het namelijk ook belangrijk dat een autostoel comfortabel is voor mijn kind en daarnaast moet het ook nog eens gebruiksvriendelijk zijn zodat ik en mijn man geen problemen krijg tijdens het gebruik ervan.  Om deze reden ben ik op onderzoek gegaan naar informatie en handige tips om de beste autostoel te kiezen. In dit artikel lees je alle relevante zaken omtrent het kiezen van een geschikte autostoel voor je kind.

Wat is een autostoel en vanaf welke leeftijd heb je deze nodig?

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte autostoel, is het belangrijk om te weten wat een autostoel nu precies is. Een autostoel gebruik je om je kind veilig te vervoeren. Je kind kan hier tijdens een autorit veilig in zitten. Een autostoel heb je vanaf de geboorte van je kind nodig. Als je in het ziekenhuis bent bevallen, zal je namelijk een manier moeten vinden om je baby veilig thuis te krijgen. Een autostoel is op dit moment erg belangrijk. De volgende autostoelen vallen onder een auto kinderzit:

 • Een baby autostoel
 • Een peuter autostoel
 • Een combinatie autostoel
 • Een kinderautostoel

Europese wetgeving omtrent autostoeltjes

Als ouder gebruik je niet alleen een autostoel omdat jij dat graag wilt voor je kind. Het is in Nederland namelijk zelfs verplicht om je kind, die een lengte heeft onder de 1.35, te vervoeren in een autostoel. Dit mag niet zomaar elk autostoeltje zijn. De autostoel die je gebruikt moet voorzien zijn van een Europese keurmerk. Dit gaat om de keurmerken ECE-R129 of de ECE-R44 norm. De nieuwere stoelen zijn voorzien van de ECE-R129  keurmerk. Autostoelen die wat ouder zijn hebben de ECE-R44 norm. Beide Europese keurmerken zijn op dit moment goed, maar het idee is wel om zoveel mogelijk over te gaan naar autostoelen met de ECE-R129 keurmerk. Deze keurmerk is strenger en houdt beter rekening met de veiligheid van je kind. De nieuwe ECE-R129 keurmerk zorgt er bijvoorbeeld voor dat er strenger gelet wordt op de veiligheid van je kind indien je auto van de zijkant wordt gebotst. Ook zijn de eisen met betrekking tot maatregelen om buikletsel te voorkomen nu nog strenger geworden. Als je autostoel is voorzien van een dergelijk keurmerk, dan kun je ervan uitgaan dat de autostoel voldoet aan alle Europese veiligheidseisen om je kind veilig te vervoeren.

De belangrijkste veranderingen vanaf 2019 (Europese keurmerk i-Size ECE-R129)

Als je als ouder al eerder een autostoel hebt gekocht, dan is het verstandig om dit even goed door te lezen. De regels omtrent de autostoel zijn namelijk vanaf 2019 anders dan voorheen. Hieronder kun je meer lezen over de belangrijkste wijzigingen.

 • Autostoelen ingedeeld op lengte in plaats van gewicht
  Eerder kocht je een autostoel op basis van het gewicht van je kind. Sinds 2019 zal er gelet worden op de lengte van je kind. Dit zorgt ervoor dat ouders met minder verwarring een goede autostoel kunnen kiezen. De kledingmaten die ouders gebruiken voor hun kinderen zijn namelijk ook gebaseerd op de lengte.
 • Niet meer vanaf 9 kilo vooruitkijken, maar tot minimaal 15 maanden achteruit vervoeren
  Eerder mochten ouders hun kind vanaf 9 kilo vooruit kijkend vervoeren. Dit is nu anders. Vanaf 2019 is de regel om kinderen tot minimaal achteruit te vervoeren. Dit is aangepast omdat het op deze manier een stuk veiliger is voor je kind. Krijg je een aanrijding? Dan zal de kracht van de botsing worden verspreid over het gehele lichaam. Als je kind vooruit kijkt gedurende een dergelijk ongeluk, dan zal alle kracht liggen op de nek en het hoofd. Dit zorgt snel voor letsel die behoorlijk ernstig kan zijn voor een kind.
 • De autogordelbevestiging zal langzaamaan verdwijnen van de markt
  De autostoelen die worden vastgemaakt met de autogordel, zullen van de markt verdwijnen. Op de markt zal je voornamelijk autostoelen tegenkomen die voorzien zijn van het Isofix-systeem. Dit zijn stoelen met een handig kliksysteem. Hierdoor kun je de stoel gemakkelijk vastklikken aan de auto. De autostoelen die worden vastgemaakt met een autogordel mogen nog wel gebruikt worden. Hier staat momenteel nog geen verbod op. Als je een auto hebt zonder de Isofix bevestigingspunten, zijn er enkele nieuwe stoelen met keurmerk die geschikt zijn. Indien je de keuze hebt, is het zeker wel verstandig om te gaan voor de Isofix.

Hoe zit het met de nieuwe indeling van de autostoelen volgens R129?

Volgens de i-Size Europese R129 keurmerk is de indeling geheel anders dan voorheen. Eerder werd er een indeling gemaakt op basis van gewicht, dit zal nu zijn op basis van de lengte van je kind. Hier onder kun je bekijken hoe jij je kind moet vervoeren volgens de nieuwe regels:

 • Kinderen tot 83 cm én 0 tot 15 maanden oud
  Deze groep kinderen moet achterwaarts gericht vervoerd worden.
 • Kinderen tussen 60 – 105 cm én 15 maanden +
  Deze kinderen mogen voorwaarts gericht vervoerd worden.
 • Kinderen met een lengte tussen 105 – 135 cm
  Deze kinderen mogen voorwaarts gericht vervoerd worden.

Wanneer mag je een zittingverhoging gebruiken zonder rugleuning?

Het kan zijn dat je na een tijd het gevoel hebt dat je kind voldoende heeft aan een zittingverhoging. Hiervoor is er ook wetgeving opgesteld. Als je kind zwaarder is dan 22 kilo en langer is dan 1.25 meter, dan kun je zonder problemen gebruik maken van de zittingverhoging zonder rugleuning.

Tips om de beste autostoel te kiezen voor je kind

Hieronder kun je handige tips vinden die je kunnen helpen om de beste autostoel te kiezen voor jouw kind.

Koop een autostoel op basis van de lengte van je kind

Kies voor een autostoel met Isofix systeem. Is je auto niet voorzien van dergelijke bevestigingspunten? Dan zijn er enkele autostoelen met de nieuwe keurmerk die je nog wel met de autogordel kunt bevestigen.

Kies voor gordels die je kunt verstellen

Kies voor een tuig met een handige sluiting. Bekijk ook of deze niet te gemakkelijk te openen is. Het is namelijk niet zo handig als jij aan het rijden bent en je kind zich gemakkelijk los kan maken.

Bekijk altijd of de autostoel is voorzien van een wettelijke keurmerk. Dit moet R129 (i-Size) of R44 zijn.

Ook het uiterlijk van een autostoel is belangrijk. Probeer je hier echter niet te veel door te laten leiden, de veiligheid van je kind is het belangrijkste. Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om een gave hoes voor de autostoel te kopen.

Kies een bekleding die je kunt wassen in de wasmachine. Dit is een tip die ik je uit eigen ervaring kan geven. Een kind kan behoorlijk knoeien (denk aan het eten van een ijsje in de auto, het resultaat is een hele plakkerige stoel:)! ) Het is dan fijn dat je de bekleding gemakkelijk kunt wassen.

Wil je een tweedehandse autostoel kopen? Dan is het belangrijk om erbij stil te staan dat de autostoel minder veilig kan zijn voor je kind. Vooral als je niet zeker weet of de autostoel een keer betrokken is geweest bij een auto ongeluk. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de stoel niet meer de verwachte bescherming kan bieden als er sprake is van een ongeluk.

Top 5 autostoelen van Mommyhouse.nl

beste autostoel 1)

De prachtige Concord Ultimax I-Size Cosmic Black is een echte topper onder de autostoelen. Hieronder lees je meer over de belangrijkste opties van deze autostoel.

–        Merk Concord

–        Isofix bevestiging

–        Met één hand te verstellen

–        Inclusief een handige zitverkleiner

–        Minimale lengte van je baby 40 cm tot en met maximaal 105 cm

–        Inclusief 5 puntsgordel

–        Handige slaapstand

–        Rugleuning, hoofdleuning en schouderriem te verstellen

beste autostoel 2)

Deze autostoel Cybex JUNO M-FIX Lavastone black is zeker een goede keuze. Hieronder lees je meer over de belangrijkste opties van deze autostoel.

–        Isofix bevestiging

–        Je kunt de autostoel ook gebruiken als je het in een auto wilt zetten die geen Isofix bevestiging heeft.

–        Voorzien van een luchtcirculatie systeem, je kind zal het zo niet heel erg warm krijgen

–        Handige veiligheidskussen voor je kind.

beste autostoel 3)
Deze autostoel XAdventure Kidz 123 Isofix autostoel is erg populair. Hieronder lees je meer over de belangrijkste opties van deze autostoel.-        Isofix bevestiging-        Zachte bekleding wat zorgt voor hoge comfort voor je kind-        Inclusief zitverkleiner-        Voorzien van 5-punts veiligheidsgordel

–        Schoudergordels zijn te verstellen

–        Zit en ligstand

beste autostoel  4)

Deze autostoel van Maxi Cosi Tobifix is een autostoel die veel door ouders wordt gekozen. Hieronder lees je meer over de belangrijkste opties van deze autostoel.

–        Isofix bevestiging

–        Stabiel en stevig

–        3 ligstanden

–        5 hoogtes die je kunt instellen

–        Je kunt het gordelsysteem gemakkelijk met een enkele hand verstellen

–        De bekleding is afneembaar en gemakkelijk te wassen in de wasmachine (heel erg handig!;)

beste autostoel 5)
Deze autostoel van Maxi Cosi Rodifix Air Protect is een keuze waar je geen spijt van gaat krijgen. Veel ouders geven deze autostoel een hoge beoordeling. Hieronder lees je meer over de belangrijkste opties van deze autostoel.-        Isofix bevestiging-        Voorzien van diverse standen, onder andere een handige ligstand-        De bekleding is gemakkelijk te verwijderen. Deze mag je dan ook in de wasmachine wassen.-        Zijsteunen zijn in breedte te verstellen

–        Hoofdsteun met meerdere hoogtestanden

 

In dit artikel heb je veel informatie gekregen omtrent het kiezen van de beste autostoel. Hier lees je ook alles over het kiezen van een geschikte kinderwagen, flessenwarmer en kinderstoel.

 

 

 

 

You Might Also Like

>