De leukste kinderboeken voor tieners – Onze top 5 voor tieners 10-12 jaar

Als tiener vond ik het ontzettend leuk om nieuwe boeken te kopen. Dit betekende namelijk dat ik weer heerlijk tussen de honderden interessante boeken mocht speuren naar enkele leuke titels om te lezen. Inmiddels ben ik door de jaren heen erg goed geworden in het kiezen van de leukste, spannendste en beste titels voor tieners. Ben jij tussen de 10 en 12 jaar of zoek jij een leuk cadeau voor een tiener? Ik informeer en inspireer jou graag met mijn top 5 beste jeugdboeken voor tieners. Kijk je mee?

Het ministerie van Oplossingen

Het ministerie van Oplossingen

De titel van dit boek klinkt al geweldig he? Een Ministerie van Oplossingen. Dit boek heb ik niet zomaar gezet op nummer 1 als het gaat om het beste tiener boek. Dit boek gaat over Nina, een meisje van 11 jaar dat altijd op zoek is naar de mooiste avonturen. Op een dag ontvangt haar vader, die postbode is, een hele mysterieuze brief. Deze brief is gericht aan het Ministerie van Oplossingen. Ministerie van Oplossingen? Dat klinkt vreemd vond Nina. Die bestaat helemaal niet en Nina besloot dat deze brief gelezen moest worden. Nina las de brief en kwam er achter dat deze kwam van Ruben, hij was 9 jaar en werd op school gepest door Sophia. Sophia was erg gemeen en Ruben wilde graag een oplossing zodat het pesten zou stoppen. Nina kon dit natuurlijk niet negeren en besloot Ruben te helpen. Gaat dit lukken of komt de gemene Sophia erachter?

Goed om te weten:

 • Als je te maken krijgt met pesten, dan is dat erg vervelend. Dit boek brengt het vervelende onderwerp op een leuke manier onder de aandacht. Zelfs als volwassene kun je hier nog genoeg lessen uit halen
 • Het verhaal is spannend, fantasierijk én grappig. Heeft ook veel stukjes die onverwacht zijn en dat maakt het zo leuk om te lezen
 • Dit boek is onderdeel van een hele serie, allemaal erg leuk én spannend om te lezen

Dagboek van een Muts op TourNee

Boek Dagboek van een Muts op TourNee

Ken jij Nikki Maxwell al? Deze blunderkoningin speelt de hoofdrol in Dagboek van een Muts op TourNee, een populaire en grappige dagboek voor meiden vanaf 10 jaar. Nikki is verliefd op Brandon, hij speelt in de Bad Boyz-band. Nikki mag in de zomervakantie op tournee en zij kan echt niet wachten om mee te gaan op reis. Ze speelt namelijk ook nog eens in de openingsact. Helaas zit er ook een minder leuke kant aan de tour. De populaire gemene MacKenzie gaat ook mee EN ze moet zelfs een kamer met haar delen. Ohnee, loopt dit uit op een nachtmerrie voor Nikki?

Goed om te weten:

 • Dit is al deel 14 van deze populaire dagboekserie, het was keer op keer al een groot succes
 • Komt uit in april 2021, vers van de pers dus
 • Leuk om voor jezelf te kopen maar ook erg leuk om cadeau te geven. Laat je weer zien dat vooroordelen niet nodig zijn

De Grijze Jager De vermiste prins

De Grijze Jager 15 - De vermiste prins

Koning Duncan en zijn grijze jagers moeten de koning van Gallica helpen. De prins is zijn zoon en die blijkt vermist te zijn. De kwaadaardige baron heeft de prins ontvoerd en hij is in gevaar. Will en Maddie verkleden zich als jongleurs en gaan op deze manier proberen om de prins op te sporen. Het beste tiener boek is spannend en ook nu zijn er obstakels. De prins vinden en bevrijden blijkt namelijk niet zo gemakkelijk te zijn en ze hebben zelfs twijfels bij koning Gallica. Tijdens hun zoektocht hebben ze een vreemd gevoel, worden ze gevolgd?

Goed om te weten:

 • Verschenen in februari 2021
 • Dit boek is deel 15 van een spannende reeks
 • Pas op, de meeste lezers vinden dit een verslavende reeks. De kans bestaat dat je na het lezen niet meer wil/kan stoppen

Een bijzondere boekenzaak: het geheim van oom Leonard

Een bijzondere boekenzaak - Het geheim van oom Leonard

Elke zomervakantie mag Sam logeren bij zijn tante Bella en oom Leonard. Oom Leonard is heel saai, maar zijn tante heeft een hele leuke boekenwinkel. Daar verkopen ze ook lekkere snoepjes en is er een bijzondere aquarium. Sam leest tijdens het logeren veel leuke boeken en mag zelfs zijn tante helpen met het maken van aparte snoepjes. Op een dag loopt Sam door het magazijn van tante Bella’s boekenwinkel en zijn oog valt op een bijzondere boek. Sam opent het boekje en komt er achter dat hier een stok in ligt. Plotseling komt oom Leonard binnen en pakt gelijk het boekje uit Sams handen. Hij verdwijnt naar de zolder. Samen is benieuwd en loopt hem achterna, heel rustig opent hij de zolderdeur. Als hij de deur open doet, komt hij er achter dat oom Leonard alles is behalve saai… Het beste tiener boek moet spannend zijn en dit boek is zo spannend dat je het verhaal in één keer uitleest.

Goed om te weten

 • Dit boek is grappig en avontuurlijk, het past goed bij de belevingswereld van tieners tussen 10-12 jaar
 • Dit boek is leuk om zelf te lezen, maar het is ook zeker een aanrader als voorleesboek. Het is ook te verkrijgen als luisterboek

Het leven van een Loser – FF Offline

Het leven van een Loser 10 - Ff offline

We kunnen het ons bijna niet voorstellen, even helemaal offline zijn. Geen computergames, sociale media of YouTube: kan dat nog? In deze editie van Het leven van een Loser, heeft Brams moeder een bijzondere wens. Ze wil een heel weekend besteden zonder elektriciteit en gaat hiervoor strijden in hun woonplaats. Bram wil niet een heel weekend zonder elektriciteit, zal hij dit overleven? Het beste boek voor tieners is spannend, leerzaam en grappig. Een geweldige combinatie voor iedereen.

Goed om te weten:

 • Het boek is onderdeel van een leuke serie.
 • De aanbevolen leeftijd is vanaf 10 jaar tot 15 jaar, voor jongens én meisjes erg leuk

Het beste tiener boek kiezen

Het beste tiener boek kan voor iedereen wat anders betekenen. Het is daarom goed om rekening te houden met verschillende aspecten zoals interesses en leesniveau bij het kiezen van een leuk boek voor tieners. Gelukkig worden tiener boeken allemaal geclassificeerd op leeftijd. Op deze manier heb je altijd een boek dat past bij je eigen belevingswereld. Succes met het maken van een geschikte keuze. Ik vind zelf altijd de zoektocht al erg leuk;)

Mariana Mommyhouse

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like