Hoe overleef ik de Corona-survival met kids? – Gastblog kindercoach Sophia van Splunteren

We zitten momenteel middenin de corona lockdown. Het valt niet mee om de hele dag met de kinderen thuis te zijn. Vandaag komt Sophia van Splunteren, kindercoach, jou handige tips geven om de lockdown met kids beter door te komen. Dit is precies wat we nodig hebben!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wij zijn er klaar mee. En niet een beetje klaar mee, maar he-le-maal volledig en totaal klaar mee. Ons huis is veranderd in een permanente survivalzone, waar wij continu keihard bezig zijn om alle ballen in de lucht te houden, om te voorkomen dat er één valt. Onze hoofdtaak als moeder is moeiteloos ingeruild voor die van juf, terwijl wij tussen de bedrijven ons eigen werk proberen te doen; het valt niet mee. En ondertussen proberen wij zo goed en zo kwaad als het kan ons verstand niet te verliezen. Zoals op het moment dat wij net een call ingaan en jouw kind boos de kamer binnenstormt omdat ie er helemaal niks van snapt, dat rekenen. Of wanneer wij ’s ochtends 3 kinderen (in verschillende leeftijden) aan het werk moet zetten en aan het werk moeten houden, zonder dat de pleuris uitbreekt. Dat is pas survivallen in het heetst van de strijd.

Toegegeven, ik heb een neiging tot overdrijven. Maar er zit een kern van waarheid in. Wij zijn moe, uitgeput, gestrest en zien geen licht meer aan het einde van de tunnel. Wij weten heus dat er mensen zijn die het elders ter wereld, erger hebben. En dat dit nog niks is in vergelijking met het leed op de wereld. Maar toch mogen wij ook klagen. Het is zwaar. Het duurt lang. En wij verliezen de hoop op momenten dat het thuis even teveel wordt.

Daarom wil ik je in deze donkere tijden voorzien van een greintje licht en hoop, om weer ‘vol goede moed’ de schouders eronder te zetten. Of in elk te behoeden van de afgrond.

Dus, hoe overleef je deze Corona-survival met kinderen?

Je doet het goed

Om te beginnen, weet dat je het goed doet als ouder/verzorger! Met de situatie die je voorgeschoteld hebt gekregen, doe je het beste wat je kan met de beste intenties! Je wil het beste voor jouw kind(eren), ook nu. Het hebben van een schuldgevoel over waar je allemaal tekortschiet, heeft geen enkele zin en hebben jouw kinderen niks aan. Dus onthoud: je doet het goed. En je bent een mens, dus het is niet gek dat je je geduld verliest en af en toe uit je slof schiet. Wat betreft onze kinderen, onthoud dat zij het (ook) niet makkelijk hebben. Grote kans dat zij zich net zo gefrustreerd voelen als jij. Het wegvallen van de structuur van school, het beroep op hun zelfdiscipline en -motivatie, het gemis van klasgenoten, hun moeder/vader die ineens de hele dag zegt wat ze moeten doen, het vele binnen zitten, het gebrek aan afleiding buiten de deur; het valt niet mee. Wat kan je doen?

Bespreek met jouw kind(eren) hoe zij het vinden en laat alles toe

Geef ruimte aan de frustratie, angst, teleurstelling, boosheid die zij voelen. Dit lucht al op. En geef aan hoe jij erover denkt. Zo hoeven zij zich niet alleen te voelen met deze gevoelens. Wij hoeven onze kinderen geen ‘altijd-blijven-lachen’ mindset voor te schotelen. Dit maakt dat wij vervelende gevoelens en gedachten wegpoetsen. ‘Oh joh, maak je niet druk, blijf positief!’ Omdat wij bang zijn dat ze blijven hangen in nare gevoelens als frustratie, angst of boosheid. Terwijl juist wanneer wij dit wegdrukken, kropt het zich op. Terwijl wanneer wij de ruimte ervoor bieden; ‘wees maar boos, sla maar in je kussen’ (o.i.d.), dan kunnen zij dit loslaten en vooruit gaan. Wees dus niet bang om vervelende gevoelens te benoemen!

Zorg voor voldoende ontspanning

Verder is het belangrijk voor kinderen dat er genoeg ontspanning is in huis. Stress en spanning in huis, pikken zij op. Zij voelen dit feilloos en kunnen hier onrustig en gespannen van worden. Dit kan leiden tot lastig gedrag: baldadig worden, niet luisteren, prikkelbaar, ruzies, etc. Dus, als het thuisonderwijs niet gaat; jouw kind is niet gemotiveerd, kan moeilijk concentreren; druk dan niet door. Bedenk altijd dat jij de ouder bent, niet de juf. Erken de gevoelens van jouw kind: ‘Ik zie dat je je moeilijk kan concentreren, laten wij even een pauze nemen. Straks gaan wij weer verder.’ In plaats van door te drukken en de strijd aan te gaan. En doe tussendoor leuke beweegspelletjes: zet een muziekje aan, ga dansen in de woonkamer, doe een wedstrijdje rennen, wie kan de meeste keren de bal hooghouden. En kies iets wat jij ook leuk vindt om te doen, zodat je samen even kan ontspannen en lachen.

Praktische tips thuisonderwijs

Verder wil ik met jullie nog een aantal praktische tips delen voor thuisonderwijs, die ik zelf fijn vind en regelmatig gebruik:

  • Plan ’s ochtends samen de dag: laat jouw kind bepalen wanneer hij wat gaat doen. Dit zorgt ervoor dat hij zelf verantwoordelijkheid neemt en voelt.
  • Spreek af wanneer jouw kind om hulp mag vragen: is dit gedurende de hele dag of plan je bepaalde momenten in? Dit biedt voorspelbaarheid en zorgt ervoor dat jij niet continu van jouw werk wordt gehouden met vragen.
  • Zet de timer voor hoe lang ze iets moeten doen; dit geeft tevens voorspelbaarheid en structuur. ‘Laten wij 15 minuten gaan rekenen of 10 minuten zelf lezen.’ Extra tip: download de Time Timer App (gebruiken ze op school ook, kunnen ze de tijd visueel bijhouden.)
  • Neem voldoende pauzes tussendoor om te bewegen, dit stimuleert de hersenen en verlaagt de stress.
  • Geef voldoende complimenten! Focus op de inzet in plaats van om het resultaat: prijs het harde werken, de concentratie, de zelfdiscipline, het doorzettingsvermogen, netjes werken, flexibiliteit, geduld, etc.

En als deze lijst je alleen nog maar meer stress bezorgt, geen paniek. Laat de boel de boel! Ga met een lekkere bak chips op de bank liggen onder een kleedje en zet iets leuks op. Met of zonder kids. Ook dan ben je goed bezig. Morgen is er weer een nieuwe dag om te survivallen.

Even voorstellen

sophie kindercoach

Mijn naam is Sophia van Splunteren, 34 jaar en moeder van 2 kids (4 en 6 jaar.) Ik woon in Weesp met mijn gezin. Momenteel zit ik in de afrondende fase van een opleiding tot Kindercoach. Ik coach vanuit mijn praktijk (aan huis) ouders en kinderen, die hulp kunnen gebruiken bij zaken als onzekerheid, angsten, boosheid, scheiding, familiedynamieken en meer. Wanneer kinderen lastig gedrag vertonen, is er vaak iets aan de hand. Samen met de ouder of het kind gaan wij op zoek naar wat er aan ten grondslag ligt en hoe dit verholpen kan worden.

Op mijn Instagram account Kleine grote mensen deel ik tips en adviezen aan ouders/verzorgers om kinderen beter te begrijpen. Zie ik je daar?

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like