Knutselen met kinderen: de leukste tips voor kerst 2020

Knutselen met je kinderen is leuk én leerzaam. Vooral gedurende de vakanties is het ontzettend leuk om aan de slag te gaan met de kids. Als de kinderen binnenkort weer kerstvakantie hebben, is het tijd om de kerstsfeer een beetje in huis te brengen. Dit kun je doen door samen ontzettende leuke kerstdecoraties te maken. In dit artikel lees je waarom het goed is om te knutselen met je kinderen, wat je hiervoor nodig hebt en tot slot geef ik je de leukste knutselideeën voor de feestdagen.

Knutselen met kinderen: waarom?

Knutselen met je kinderen is behalve erg leuk, ook nog eens erg leerzaam voor je kind. Je kunt de creatieve ontwikkeling van je kind stimuleren door hier op jonge leeftijd al mee te beginnen. Aan het begin zal jij als ouder veel moeten laten zien, maar je zal op een gegeven moment gaan merken dat ze je heel graag willen helpen. Door te knutselen leren kinderen ook eerder hoe het zit met de ruimtelijke orientatie. Als jij je kind vertelt om een rondje ergens ‘op’ te plakken, zal je kind het op deze manier ook een stuk sneller door hebben. Benoem tijdens het knutselen ook de ‘zijkanten’ en ‘tegen elkaar’. Door samen aan de slag te gaan met een knutselwerkje, leert je kind ook om te gaan met diverse technieken en materialen. Ook het gevoel om ‘iets te maken’ zal hij of zij goed kunnen ontwikkelen. Ook leren ze omgaan met problemen, als iets niet helemaal gaat zoals ze het willen. Wat ik persoonlijk een hele mooie ontwikkeling vind, is dat ze door het knutselen heel erg vindingrijk worden. Ze denken mee, helpen mee en zijn uiteindelijk ontzettend trots op wat ze hebben gemaakt!

Knutselen met kinderen: wat heb je nodig?

Wat je nodig hebt om te knutselen met je kinderen, hangt natuurlijk heel erg af van wat je wilt gaan maken. Er zijn wel enkele materialen en benodigdheden die je altijd in huis kunt halen omdat je het vaak nodig zal hebben. Hieronder geef ik je een lijst met de belangrijke spullen voor het knutselen:

 • schaar
 • lijm
 • gekleurd papier
 • stiften
 • kleurpotloden
 • wol en touw
 • karton
 • verf
 • krijt

Als je kinderen nog jong zijn, is het aan te raden om je kinderen nog niet zonder toezicht te laten knutselen. Een schaar kan erg gevaarlijk zijn, en het komt ook voor dat kinderen bepaalde materialen in hun mond stoppen. Zorg er daarom voor dat je in de buurt bent of meedoet als je kinderen gaat knutselen. Op deze manier zorg je ervoor dat het knutselen leuk blijft voor iedereen.

Knutselen met kinderen: voor de feestdagen of als cadeau

Knutselen zonder reden is al erg leuk, maar het is nog leuker om aan de slag te gaan voor decoratie voor bijvoorbeeld tijdens feestdagen of als cadeau voor een verjaardag. Hieronder geef ik je momenten om aan de slag te gaan met leuke knutsels:

 • Er is een jarige
 • voor opa of oma aan de slag
 • Kerst
 • Pasen
 • Oud & Nieuw
 • Er komt een broertje of zusje
 • Lente, zomer, herfst en winter
 • Sinterklaas

Knutselen met kinderen: Voet en handafdrukjes als kerstdecoratie

Ik begin gelijk met mijn favoriet! Dit idee is namelijk erg leuk als decoratie maar is daarnaast ook ontzettend leuk om te bewaren als herinnering. Een uniek schilderij met voet en handafdrukjes is ontzettend leuk om te maken.
 

Knutselen met kinderen: Cupcake vormpjes kerstdecoratie

Als de feestdagen weer dichterbij komen, kun je ontzettend veel leuke cupcake vormpjes vinden. In leuke kleurtjes en mooie versieringen. Met deze cupcake vormpjes kun je de leukste decoratie maken. Het ziet er super gezellig uit en het is heel eenvoudig. Plak er een touwtje aan en jullie kunnen het gemakkelijk in de boom hangen. Dit idee is ideaal voor mama’s die weinig tijd hebben, maar wel een ontzettende leuke resultaat willen:

Knutselen met kinderen: mijn eigen kerstboom als kerstdecoratie

Creëer een eigen kerstboom voor je kind. Plak een grote groene vel achter een deur in de vorm van een kerstboom. Koop allerlei decoratieartikelen waarmee je kind heerlijk aan de slag kan gaan. Denk aan glitterlijmstiften, kerststickers en gekleurde papier. Hier zal je kind zeker een uur zoet mee zijn en het resultaat mag er zeker wezen!

Knutselen met kinderen: ijs stokjes als kerstdecoratie

IJs stokjes kun je erg goed gebruiken om mooie kerstdecoratie mee te maken. Knutsel hiermee een leuke ster in elkaar of maak je eigen kerstboom. Met leuke stickerdiamantjes en glitterlijm stiften kunnen jullie er een geheel eigen touch aan geven. Erg uniek en super leuk om in de boom te hangen!

Zoals je hier boven kon lezen, is het als ouder zeker verstandig om regelmatig te knutselen met je kinderen. Heb je deze knutselideeën geprobeerd, dan kun je eens een kijkje op het web nemen voor andere creatieve ideeën voor het knutselen. Zo kun je steeds unieke en leuke knutselwerkjes maken met je kind.

Tagged:

You Might Also Like

>