Kosten huis kopen: hier moet je rekening mee houden

Een woning waar de kinderen heerlijk kunnen opgroeien is de droom van iedere ouder. In het begin start het vaak met rondkijken naar woningen die geschikt zijn. Springt er een woning uit? Dan gaan jullie waarschijnlijk langs voor een bezichtiging. Als jullie hierna nog steeds enthousiast zijn, dan zal de financiering waarschijnlijk in beeld komen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is het verstandig om je van tevoren al goed te laten informeren over de kosten. Ik vertel jou er graag meer over.

De kosten koper en leveringskosten

Als je een woning koopt, dan moet je rekening houden met overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt vaak 2% van de aankoopprijs. Daarnaast moet je ook betalen voor de leveringsakte. De kosten hiervoor kunnen per notaris erg verschillen. Gewoonlijk zal het gaan om een bedrag van €500,- tot hoogstens €700,-. Het is verstandig om een offerte aan te vragen bij enkele notariskantoren voordat je een keuze maakt. Je zal merken dat dit soms €100,- kan schelen.

Kosten huis kopen: hoe zit het met de financiering?

Op het moment dat jij je gaat verdiepen in de financiering van een woning, dan kom je al gauw de hypotheekrente tegen. De hypotheek is in principe de lening voor je huis. Over deze lening moet je natuurlijk rente betalen, dit noemen wij de hypotheekrente. De hoogte van de rente, zal onder andere bepalen hoeveel jij per maand kwijt bent aan hypotheeklasten. Als de hypotheekrente laag is, dan zullen jouw maandelijkse hypotheeklasten dus ook lager zijn. Op het moment dat je een hypotheek afsluit, dan kun je bepalen wat de rentevaste periode is. Gedurende deze periode zal de hypotheekrente niet veranderen. Is de hypotheekrente erg laag? Dan kan de hypotheekrente 30 jaar vast zetten erg voordelig uitpakken. Daarnaast moet je ook denken aan onderstaande kosten:

  • Kosten voor advies en bemiddeling
  • Kosten voor een taxatierapport
  • De bankgarantie
  • De kosten om de hypotheek bij Kadaster in te schrijven

Schakel een professional in

Als je van plan bent om een woning te kopen, dan komen er verschillende kosten in beeld. Mijn advies is dan ook om een ervaren adviseur in te schakelen die je alles kan vertellen over de kosten om een huis te kopen. Omdat de regels constant veranderen, is het fijn om met een adviseur te sparren over jouw situatie zodat je altijd de beste keuzes maakt.

Heb jij een leuke woning gevonden voor jouw gezin? Ik lees het graag in de comments!

Andere leuke blogs:

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like