Hoe start ik verstandig met beleggen? – Gastblog van Veronique | YoungTrader

Leren beleggen? Klinkt lastig.. Of toch niet.. Er zijn steeds meer jonge gezinnen die interesse tonen in beleggen maar het eigenlijk nog allemaal best lastig vinden. Wij hebben Veronique van YoungTrader uitgenodigd om ons meer te vertellen over het verstandig starten met beleggen. Lees je mee? 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Mijn naam is Veronique en ik heb vandaag de eer om een gastblog te schrijven over: ja, ja, de beurs! Ik ben de eigenaresse van YoungTrader: een platform voor de jonge belegger. Een jaar geleden studeerde ik af aan de universiteit als econoom. Ik was toen al twee jaar actief op de beurs.

Voordat ik een belegger werd, vond ik de beurs een ietwat enge omgeving. Een plek waar je geld kan verdienen, maar net zo snel kan verliezen. Als je niet geboren was als analytische wizkid, dan was dit ‘not the place to be’. Toch durfde ik de gok te wagen. Met een open mindset startte ik op de beurs. Ik zou het wel gaan leren.

Er ging een wereld voor mij open: beleggen bleek eenvoudiger dan ik dacht. Met een beetje basiskennis kom je al een eind. Ik voelde mij geroepen om anderen te inspireren om te starten met beleggen. De beurs biedt veel financiële kansen. Het kent uiteraard ook risico’s, maar daar kan ik je bij helpen.

Het belang van beleggen

‘Voorbereiding is het halve werk’. Dat is een quote die voor de beurs opgaat. Het doel van beleggen is geld verdienen. Het is dus van belang dat je leert hoe je de risico’s managet. Laten we samen de do’s en don’ts voor beleggen doornemen.

Do’s

Spreiding

Als belegger stel je een portefeuille samen. Deze bestaat uit je verschillende aankopen op de beurs. Het is belangrijk dat je portfolio een diverse samenstelling heeft, daarom moet je zo veel als mogelijk proberen te spreiden. Ga op zoek naar bedrijven uit verschillende industrieën, bedrijven van verschillende omvang en afkomstig uit verschillende landen. Doe onderzoek naar de financiële gezondheid van het bedrijf. Koop het aandeel alleen als je overtuigt bent van haar performance en als het een aanvulling is op de rest van je portfolio (qua diversiteit). De spreiding zorgt ervoor dat als één industrie hard geraakt wordt (met een koersdaling tot gevolg), een andere (winstgevende) industrie hiervoor kan compenseren. Op meerdere paarden wedden dus!

Neem de tijd

Tijd is de beste vriend van beleggers. Koersen van aandelen bewegen omhoog en omlaag. Je hebt vast wel eens zo’n grafiekje gezien, dan weet je dat geen dag hetzelfde is op de beurs. Als we de geschiedenisboeken induiken, zien we dat de welvaart in de wereld op de lange termijn is gestegen. Deze stijging zien we bijvoorbeeld terug in de inflatiepercentages in Nederland. Het betekent ook dat de meeste bedrijven op de lange termijn groeien in waarde, ondanks de beweeglijke koersen. Hoe langer jij jouw beleggingen vasthoudt, hoe groter de kans dat je vermogen in waarde stijgt. Geduld wordt beloond!

Don’t

In paniek raken

Het is dus wel belangrijk dat je je beleggingen vasthoudt. Hoe makkelijk dat op papier ook mag klinken, in de praktijk blijkt het lastig. Eens in de zoveel tijd krijgt de beurs een klap, veroorzaakt door een externe factor. Op zo’n moment zie je jouw vermogen in het rood schieten. Dat kan stress opleveren, maar op zo’n moment moet je discipline tonen. Houd je vast aan het idee aan dat effect op de lange termijn, zoals hierboven omschreven. Raak vooral niet in paniek. Ga wat leuks doen, iets wat afleidt. De chaos op de beurs waait op den duur wel weer over.

Te veel handelen

Zoals ik eerder aangaf bewegen de koersen in ups- en downs. Het zou een goed resultaat opleveren als jij aandelen koopt in een dieptepunt en dan verkoopt op een hoogtepunt. Maar geloof me, de markt is niet op die manier te timen. Tenzij je een helderziende bent ;). Als je het toch wilt proberen, kan je snel geld verliezen. Daarnaast moet je iedere keer dat je een transactie voldoet kosten betalen aan je broker (de partij die voor jou de transacties uitvoert). Het kan snel uitlopen in een duur grapje. Probeer alleen te beleggen als je van te voren onderzoek hebt gedaan en zeker bent van je zaak. Bij voorkeur op een moment dat de koers laag staat, maar probeer je hier niet dood op te staren.

Meer weten?

Zo, dat was een spoedcursus in beleggen. Wil jij leren hoe je zelfstandig kunt beleggen? Op mijn website vind je mijn services die jou ondersteunen op de beurs. Het boek ‘Van Spaarvarken naar Beurswolf’ heb ik geschreven voor de beginnende belegger en daarnaast bied ik 1:1 coaching aan voor iedereen die persoonlijke ondersteuning verlangt.

Veel liefs,

Veronique | YoungTrader

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like