Mommyhouse.nl

Informatieve mama- en lifestyleblog

Foto recept : Biryani (stap voor stap uitgelegd)

Biryani is een heerlijke maaltijd voor het hele gezin. Het is een rijstschotel met een heerlijke vulling van kip, aardappel, noten en erwten. Het is gezond én gevarieerd. Hieronder kun je lezen hoe je Biryani kunt maken op de Irakese manier, van mijn lieve moeder geleerd. Ook in India maken ze Biryani, vaak van geurige gele rijst. Het idee is hetzelfde, maar de smaak verschilt compleet. Hoe dan ook, op beide manieren is Biryani in ieder geval een heerlijke mengeling van smaken, geuren en kleuren. Bekijk het recept en ga ook eens aan de slag om deze heerlijke maaltijd op tafel te toveren! Sommige maataanduidingen zijn apart, maar omdat ik veel op gevoel doe is het niet gemakkelijk om een goed recept te schrijven. Op deze manier gaan de hoeveelheden in ieder geval goed. Ben je er klaar voor? Dan gaan we starten!

Aantal personen: 4

Ingrediënten:

  • 300 gram kip
  • 2 theekoppen rijst
  • 4/5 aardappels
  • 8 eetlepels diepvrieserwten (kant en klaar blikje mag ook)
  • 200 gram amandelen (ongezouten en rauw)
  • een handjevol rozijnen (kleur maakt niet uit)
  • zout en peper
  • zonnebloemolie
  • De zeven kruiden (dit is een kruidenmix van maar liefst 16 kruiden. Als je dit niet hebt, dan kun je ook iets van de volgende kruiden toevoegen: knoflookpoeder, venkel, nootmuskaat, komijn, mosterd, komijnzaad, foenegriek). Wat betreft kruiden kun je het helemaal naar smaak maken. Lust je geen kruiden? Dan laat je dit gewoon weg.

Hoe ga je te werk?

  1. Snijd de kip in kleine blokjes en kook ze samen met een blokje kippen bouillon tot het gaar is. Laat de kip ongeveer 20-25 minuten koken.
  2. Ook de erwten mag je rustig koken in een laagje water. Heb je erwten uit een blik? Dan hoeven deze niet gekookt te worden.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Deze kun je kruiden naar smaak. Ik heb er wat peper en zout op gedaan.
  4. Kook de amandelen in een laagje water totdat het velletje los komt te zitten. Dit zal ongeveer 5 tot 8 minuten duren. Zet het vuur uit en spoel de amandelen met koud water. Haal de velletjes los en neem de gepelde amandelen apart in een bakje.
  5. Neem de rozijnen apart in een kommetje en maak ze een beetje vochtig.
  6. Je hebt nu het onderstaande allemaal klaar liggen:
  7. Nu is het tijd om te bakken. Pak een koekenpan en doe hier een laag zonnebloemolie in. Je begint met het bakken van de blokjes aardappelen tot ze goudbruin zijn.
  8. Daarna bak je de amandelen tot ze goudbruin zijn. Let op dat ze niet te bruin kleuren, als je de amandelen uit de olie haalt zijn ze nog zacht. Ze koelen af en worden daarna vanzelf krokant. Hier op de foto zijn ze nog net niet klaar, laat ze nog iets bruiner worden.
  9. Als laatste bak je de rozijnen. Dit gaat erg snel. De rozijnen poffen door de warmte vanzelf op. Zodra ze opgepoft zijn, mag je ze uit de olie halen.
  10. Je hebt nu het onderstaande klaar liggen,dit mag je nu allemaal door elkaar mixen. Ook al je kruiden mag je nu toevoegen. De Biryani vulling is nu af.
     
  11. Nu gaan we de rijst maken. Doe een beetje olie in een pan, hier mag een kipbouillon bij. Meng de rijst met het bouillon. Bak dit even en voeg daarna het water toe.
  12. Als de rijst bijna klaar, nog een beetje vochtig, dan mag je de gehele vulling erbij doen. Roer het mengsel vervolgens goed door totdat je geen spierwitte rijst meer ziet.
  13. Laat het mengsel nog even 10 minuten staan totdat het rijst helemaal zacht is en de kruiden goed zijn opgenomen. De Biryani is dan klaar!! Biryani is erg lekker met sla en mais.

Tijd om Biryani te eten! :

 

Natuurlijk heb ik geprobeerd om het recept zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Het is geen probleem om van het recept af te wijken. Dit zijn de basis ingrediënten, maar je kunt alle kanten op! Lust je geen erwten? Dan kun je deze weglaten, zo simpel is het. Heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag. Heb je Biryani gemaakt? Dan zou ik het hartstikke leuk vinden als je mij op Instagram zou taggen, ik ben heel erg benieuwd. Eet smakelijk!

Tagged:

You Might Also Like

>