Symptomen zwangerschap : zwanger of niet? Beste zwangerschapstesten op een rij

Denk je dat je zwanger bent en ben je hier onrustig over? Vrouwen herkennen vaak niet direct dat ze zwanger zijn. De meeste vrouwen beginnen hun vermoedens uit te spreken als de menstruatie uitblijft. Veel vrouwen vragen zich daarom af wat andere symptomen voor zwangerschap kunnen zijn. Natuurlijk ervaart en voelt niet iedereen hetzelfde, maar in grote lijnen zijn er enkele symptomen die veel zwangere vrouwen toch wel herkennen. In dit artikel kun je alle meest voorkomende symptomen voor een zwangerschap vinden.

Wat zijn de eerste symptomen die mogelijk wijzen op een zwangerschap?

Groeit er een wondertje in je buik en mag je al snel de leukste zwangerschapsproducten in huis halen? Dit kunnen de eerste tekenen zijn die erop wijzen dat je zwanger bent.

  • Je bent over tijd. De menstruatie blijft uit en nu begin je wel te twijfelen.
  • Last van hoofdpijn die niet echt te verklaren is
  • Je bent erg moe. Na een werkdag wil je het liefst in je bed duiken
  • Ineens heb je afkeer van bepaalde geuren. Denk aan de geur van gebakken vis of vlees
  • Je voelt je misselijk
  • Je bent vrolijk, dan weer boos. Oh nee, je hebt last van stemmingswisselingen
  • Je hebt last van een opgeblazen gevoel
  • Je hebt veel zin in eten
  • Je borsten zijn gevoeliger. Ook zijn je tepels wat donkerder dan normaal
  • Je denkt dat je ongesteld bent geworden, maar het is slechts een beetje bloed wat vrijkomt. Dit kan wijzen op een innestelingsbloeding

Wanneer merk je dat je zwanger bent?

Niet iedereen heeft op hetzelfde moment door dat ze zwanger is. Sommige vrouwen hebben het pas na een paar maanden door, terwijl anderen erop zweren dat ze lichamelijk iets voelden vanaf het moment van bevruchting. De kans is groot dat zwangere vrouwen één of meer van bovenstaande symptomen heeft gehad gedurende de zwangerschap. Als je last hebt van deze symptomen, dan bestaat de kans dat je niet zwanger bent nog steeds. Het kan ook zo zijn dat je ziek begint te worden en hierdoor je lichaam even in de war is.

Zwangerschapssymtomen per week in beeld gebracht :

Aantal weken Zwangerschapssymptomen
Week 1 tot week 12 van de zwangerschap –        Je lichaam voelt anders aan, je voelt je vermoeid

–        Je moet vaak naar de WC

–        Je borsten veranderen en voelen gespannen aan

–        Je menstruatie stopt, of is er maar licht geweest

–        Je bent misselijk

–        Je bent duizelig

–        Je tepels zijn donkerder

–        Je hebt last van stemmingswisselingen

Week 13 tot week 26 van de zwangerschap –        Je borsten worden groter

–        Je neemt toe in gewicht

–        Je hebt last van opgezwollen voeten en handen

–        De huid van je gezicht kan iets donkerder worden

–        Je hebt last van spataderen

–        Nu zal jij je baby al kunnen voelen

Week 27 tot week 40 van de zwangerschap –        Je buik voelt nu erg zwaar aan

–        Veel vrouwen hebben nu last van rugklachten en heupklachten

–        Je kan last krijgen van harde buiken

–        Je kunt last hebben van kortademigheid

–        Als je baby nu beweegt, dan kun je soms ook een voetje of armpje ontdekken

Je wilt zó graag zwanger worden : schijnzwanger

Jullie willen heel graag een kind, maar het lukt maar niet. Sommige vrouwen zijn zo gefocused op de kenmerken van een zwangerschap, dan ze hierdoor ook het gevoel hebben dat al hun lichamelijke kwaaltjes hier mee te maken hebben. Je lichaam kan je op deze manier behoorlijk voor de gek houden. Dit noem je ook wel ‘schijnzwanger’ en is iets waar veel vrouwen met een kinderwens mee te maken hebben gehad. De oorzaak voor deze kwaaltjes ligt vaak ergens anders.

Veranderende en gevoelige borsten : soms één of twee weken na de bevruchting al te merken

Tijdens de zwangerschap veranderen je borsten heel erg. Ze worden gevoeliger, maar veranderen ook qua uiterlijk. De tepels en tepelhoven worden groter en zullen ook donkerder worden van kleur. Veel vrouwen die ik heb gesproken wisten op deze manier dat ze zwanger waren. Dit zou best kunnen, dit is namelijk een zwangerschapssymtoom die één of twee weken na de bevruchting zichtbaar kan zijn.

Belangrijkste symptoom: overtijd, je menstruatie komt maar niet

Voor veel vrouwen is het uitblijven van de menstruatie het moment dat de twijfel in beeld komt. Ben ik zwanger of niet? Dit hoeft echter niet zo te zijn bij elke vrouw. Als je menstruatie niet regelmatig is, hoeft het uitblijven van je menstruatie nog niks te betekenen. Er zijn daarnaast nog veel andere oorzaken waarom je menstruatie niet komt. Dit kan komen door stress, bepaalde medicijnen, hormonale schommelingen en zelfs afvallen en aankomen heeft hier invloed op. En zelfs als je zwanger bent, kan er sprake zijn van een lichte bloeding. Dit komt vaak na 6 tot circa 12 dagen na de conceptie voor. Dit is het teken dat het eitje zich nestelt in de baarmoederwand. Veel vrouwen voelen dan ook lichte krampjes in hun buik. Het is dus vaak een onzekere tijd, de twijfels gedurende deze periode is dan ook echt niet prettig. Het doen van een test kan je veel rust brengen.

Misselijkheid tijdens de zwangerschap is erg vervelend

Waar veel vrouwen gedurende een zwangerschap al snel mee te maken krijgen, is de misselijkheid. Vooral de ochtendmisselijkheid is niet prettig. Hier krijg je vaak 2 tot 8 weken na de conceptie last van. Sommige vrouwen hebben al direct last van misselijkheid als ze opstaan, andere vrouwen krijgen het pas als ze de koffie ruiken. Er zijn vrouwen die gedurende de eerste maanden nog veel last hebben van misselijkheid. Sommige vrouwen hebben het zelfs gedurende hun hele zwangerschap. Het kan per persoon dus erg verschillen of je er last van krijgt en hoe lang dat dan ongeveer zal zijn. Toen ik zwanger was van mijn zoontje, toen werd ik voor het slapen altijd erg misselijk van het tandenpoetsen. De smaak van de tandenpasta vond ik zo vies, dat ik direct moest overgeven. Ik was er plotseling zo gevoelig voor geworden. Mijn favoriete tandenpasta is er eentje met een sterke en frisse smaak. Ik ben toen maar op zoek gegaan naar andere tandenpasta merken, die wat neutraler waren.

Twijfel je of je zwanger bent? Met een test weet je het zeker!

In dit artikel heb je meer gelezen over de symptomen van een zwangerschap. Voldoe je aan één of meerdere punten? Dan is er natuurlijk geen garantie dat je daadwerkelijk ook zwanger bent. De beste manier om te weten of je zwanger bent of niet, is dan toch echt wel het doen van een zwangerschapstest.Hieronder kun je de populairste zwangerschapstesten (2019) vinden van dit moment:

Clearblue Zwangerschapstest met Wekenindicator, set van 2 digitale testen

Clearblue Zwangerschapstest met Wekenindicator, set van 2 digitale testen

Clearblue Snelle Detectie Zwangerschapstest, set van 2 testen

Clearblue Snelle Detectie Zwangerschapstest, set van 2 testen

 Testjezelf nu Midstream Zwangerschapstest – 2 stuks

Testjezelf nu Midstream Zwangerschapstest - 2 stuks

 Sensitest zwangerschapstest midstream 6 stuks

Sensitest zwangerschapstest midstream 6 stuks

Zwangerschapstest – 2 stuks – vroege test – midstream

Zwangerschapstest - 2 stuks - vroege test - midstream

 

Ik hoop dat je in dit artikel alles hebt kunnen vinden om je twijfel omtrent de zwangerschap weg te nemen. Hier lees je meer over het kiezen van de beste zwangerschapstest. 

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like