Verkouden kind? 10 handige tips – Eerste Hulp Bij Snotneusjes

Als moeder ontkom je er niet aan: een verkouden kindje in huis. Ze lopen rond met een loopneus, hebben vaak keelpijn en klagen over hoofdpijn. Verkouden zijn is zeker niet leuk. Daarom is het fijn als jouw kind zo snel mogelijk weer beter is. Matheo is erg vaak verkouden geweest, hierdoor heb ik inmiddels veel handige tips verzameld die jouw kind kunnen helpen om weer snel beter te worden. Ik ben een grote voorstander van laten uitzieken, maar als er handige hulpmiddelen zijn die je kinderen een handje kunnen helpen doe ik hier natuurlijk niet moeilijk over. Lees onderstaande handige tips en adviezen om snel de vervelende klachten te verminderen.

Verkouden kind: Wat is verkoudheid en wat merk je?

Verkoudheid komt vaak voor. Als er sprake is van een verkoudheid, dan hebben we het over een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten. Volwassenen zijn vaak verkouden, maar kinderen nog vaker. Circa 6 tot 10 keer per jaar krijgen we te maken met een verkouden kind en alle bijhorende klachten. Verkoudheid is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. Als je kind verkouden is, dan krijg je te maken met diverse symptomen. Je kind is snotterig en heeft vaak een verstopte neus. Je kind ervaart vaak keelpijn, moet niezen en hoesten. Vaak eten kinderen tijdens een verkoudheid niet goed, dit komt omdat het reuk en smaakvermogen van een kind niet meer hetzelfde is. Veel kinderen klagen over hoofdpijn en sommigen krijgen er ook koorts bij.

10 handige tips tegen verkoudheid bij kinderen

Kinderen zijn vaak verkouden en dat is erg vervelend. Ik heb inmiddels als moeder behoorlijk wat ervaring en geef je graag 10 handige tips. Sommige van onderstaande tips heb ik ook gekregen van andere moeders bij wie dit erg goed heeft gewerkt in het gezin. Lees je mee?

Luuf Verkoudheidsbalsem

Luuf verkoudh.balsem babies 30 gr

Toen mijn zoontje één jaar was kreeg ik de tip om Luuf Verkoudheidsbalsem te gebruiken tijdens de verkoudheid. Ik vertrouwde er eerst niet echt op, ik wilde namelijk het liefst zo min mogelijk zalfjes smeren. Ik noem Luuf als eerste omdat dit nu één van de hulpmiddelen is die ik nog steeds gebruik voor mijn zoontjes tijdens een verkoudheid. Luuf is geheel op basis van natuurlijke ingrediënten en smeert erg fijn. Heerlijk voor op de borst, rug en onder de voetjes. Er is ook een variant voor kinderen die ouder zijn dan 3 jaar. Het is zeker een aanrader om te investeren in zo’n potje, je doet er echt heel erg lang mee.

Zoutoplossing/neusspray

Otrivin Baby - 15 ml - zoutoplossing - Neusspray

Een Zoutoplossing baby zorgt ervoor dat het neusje van je kind zachtjes gereinigd kan worden. Slijm en korsten in het neusje worden zachtjes waardoor deze uiteindelijk ook eerder loslaten zodat je deze kan weghalen. Je kind zal al gauw vrijer kunnen ademen. De neusholten worden ook vochtig gemaakt zodat je kind minder last heeft van pijn. Een zoutoplossing kun je gemakkelijk gebruiken, dit kan in de vorm van druppels of een spray. Dit doe ik nu, 2,5 jaar later, nog steeds gedurende elke verkoudheid. Je hebt natuurlijk ook een variant voor oudere kinderen.

Voldoende drinken

Kind, Voedsel, Vruchten, Fles, Kinderachtig

Als je kind verkouden is, is het aan te raden om in de gaten te houden dat er voldoende gedronken wordt. Veel kinderen willen vanwege keelpijn weinig drinken, je kunt dan drinken geven dat verzachtend werkt voor de keel. Vocht zit ook in fruit, mijn zoontjes vinden appelmoes lekker, dus dat geef ik ze dan ook.

Ga stomen in bad

verkouden badje
Een badje helpt jouw kind om te ontspannen

Het stoom van een warm badje zorgt ervoor dat er weer vrij geademd kan worden. Het is dan ook zeker een fijne manier om snel weer te kunnen herstellen van een verkoudheid. Een warm stoombadje voor het slapen zorgt ervoor dat je kind een stuk beter in slaap kan komen.

Ui in de kamer van je kind

Ui Bollen, Voedsel, Verse, Gezonde, Ingrediënt

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het plaatsen van een ui in de kamer van je kind kan ervoor zorgen dat de verkoudheid sneller verdwijnt. Snijd een ui door midden en leg deze ergens hoog in de kamer voor de veiligheid van je kind. Vaak openen de luchtwegen door deze tip van oma.

Soep helpt

Soep, Rundvlees Soep, Noodlesoep, Profiteren Van, Baden

Als je kind wat ouder is, is het zeker verstandig om wat soep te geven. Net zoals soep bij ons goed helpt, kan het ook je kind helpen om sneller om te knappen.

Hoofdeinde verhogen

Wieg, Babybed, Babybedje, Kinderbed, Bed

Het hoofdeinde van het bed van je kind verhogen is een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat kind beter kan slapen met een verkoudheid. Dit kun je gemakkelijk doen door het bed einde te verhogen met een stevige boek.

Zorg voor voldoende frisse lucht

Alley, Basswood, Rivier, Track

Natuurlijk moet je het niet laten tochten in huis, maar een beetje frisse lucht kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je elke kamer in je woning goed ventileert. Als de lucht in je woning namelijk erg droog is, kan er meer irritatie plaatsvinden van de slijmvliezen. Als de lucht droog is, worden de slijmvliezen namelijk ook sneller droog. Je kunt ook een luchtbevochtiger halen voor in huis. Is het qua weer lekker buiten? Dan is het ook erg fijn om even een wandeling te maken.

Zorg voor een schoon huis

Dettol Allesreinger Spray Power & Fresh Spray Citroen - 6 x 500 ml

Als je kind ziek is, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het huis goed schoon blijft. Zo worden andere gezinsleden niet ziek en krijgt je kind de kans om te herstellen. Als er overal bacteriën rondhangen, kan je kind niet snel herstellen. Ik ben een grote liefhebber van Dettol Spray, dit gebruik ik dan ook altijd om het huis hygiënisch te reinigen, erg handig met kinderen!

Verwennen mag

Mensen, Vader, Moeder, Ouders, Baby, Sofa, Bank, Slaap

De beste tip om je kind snel te laten herstellen blijft toch wel het heerlijk verwennen van je kind. Bovenstaande tips kun je hiervoor goed gebruiken en natuurlijk door de nodige aandacht te geven. Verkoudheid is niet erg en hoort er ook een beetje bij, merk je echter dat je kind al enkele dagen koorts heeft of maakt je kind een suffe indruk, dan is het verstandig om direct een dokter in te schakelen.

Hopelijk heb jij hierboven een tip gevonden waar je iets mee kon. Ik hoop dat jouw kind zich gauw weer de oude voelt!

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like