Mommyhouse.nl

Informatieve mama- en lifestyleblog

Verkouden kind? 10 handige tips & adviezen om snel weer beter te worden

Als moeder weet ik precies hoe vervelend het kan zijn als je kinderen verkouden zijn. Ze lopen rond met een loopneus, hebben keelpijn en klagen over hoofdpijn. Verkouden zijn is zeker niet leuk. Daarom is het fijn als je kinderen weer zo snel mogelijk beter zijn. Als moeder zijnde met een kind dat vaak verkouden is geweest, heb ik veel handige tips verzameld die jouw kind kunnen helpen om weer snel beter te worden. Ik ben een grote voorstander van laten uitzieken, maar als er handige hulpmiddelen zijn die je kinderen een handje kunnen helpen doe ik hier natuurlijk niet moeilijk over. Lees onderstaande handige tips en adviezen om snel de vervelende klachten te verminderen.

Verkouden kind: Wat is verkoudheid?

Verkoudheid komt vaak voor. Als er sprake is van een verkoudheid, dan hebben we het over een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten. Volwassenen zijn vaak verkouden, maar kinderen nog vaker. Circa 6 tot 10 keer per jaar krijgen we te maken met een verkouden kind en alle bijhorende klachten. Verkoudheid is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn.

Verkouden kind: wat merk je?

Als je kind verkouden is, dan krijg je te maken met diverse symptomen. Je kind is snotterig en heeft vaak een verstopte neus. Je kind ervaart vaak keelpijn, moet niezen en hoesten. Vaak eten kinderen tijdens een verkoudheid niet goed, dit komt omdat het reuk en smaakvermogen van een kind niet meer hetzelfde is. Veel kinderen klagen over hoofdpijn en sommigen krijgen er ook koorts bij.

Verkouden kind tip 1: Luuf (grote aanrader, natuurlijke ingrediënten!)

Toen mijn zoontje één jaar was kreeg ik de tip om Luuf te gebruiken tijdens verkoudheid. Ik vertrouwde er eerst niet echt in, ik wil namelijk het liefst zo min mogelijk zalfjes smeren. Ik noem Luuf als eerste omdat dit nu één van de hulpmiddelen is die ik gebruik tijdens een verkoudheid. Ik wilde dat ik deze verkoudheidsbalsem eerder kende, Luuf is geheel op basis van natuurlijke ingrediënten. Je kunt de zalf krijgen in een versie voor baby’s, hier zit helemaal geen methol in, en een versie voor kinderen. Luuf voor grotere kinderen bevat een kleine hoeveelheid menthol. Het fijne aan deze crème is dat als mijn zoontje het ruikt, ik gelijk merk dat hij beter kan slapen.

Verkouden kind tip 2: Baby/kind zoutoplossing neusspray

Een zoutoplossing zorgt ervoor dat het neusje van je kind zachtjes gereinigd kan worden. Slijm en korsten in het neusje worden zachtjes waardoor deze uiteindelijk ook eerder loslaten zodat je deze kan weghalen. Je kind zal al gauw vrijer kunnen ademen. De neusholten worden ook vochtig gemaakt zodat je kind minder last heeft van pijn. Een zoutoplossing kun je gemakkelijk gebruiken, dit kan in de vorm van druppels of een spray. Dit doe ik nu, 2,5 jaar later, nog steeds gedurende elke verkoudheid.

Verkouden kind tip 3: Voldoende drinken

Als je kind verkouden is, is het aan te raden om in de gaten te houden dat er voldoende gedronken wordt. Veel kinderen willen vanwege keelpijn weinig drinken, je kunt dan drinken geven die verzachtend werkt voor de keel.

Verkouden kind tip 4: Ga stomen in bad

Het stoom van een warm badje zorgt ervoor dat er weer vrij geademd kan worden. Het is dan ook zeker een fijne manier om snel weer te kunnen herstellen van een verkoudheid. Een warm stoombadje voor het slapen zorgt ervoor dat je kind een stuk beter in slaap kan komen.

Verkouden kind tip 5: Ui in de kamer van je kind

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het plaatsen van een ui in de kamer van je kind kan ervoor zorgen dat de verkoudheid sneller verdwijnt. Snijd een ui door midden en leg deze ergens hoog in de kamer voor de veiligheid van je kind. Vaak openen de luchtwegen door deze tip van oma.

Verkouden kind tip 6: Soep helpt

Als je kind wat ouder is, is het zeker verstandig om wat soep te geven. Net zoals soep bij ons goed helpt, kan het ook je kind helpen om sneller om te knappen.

Verkouden kind tip 7: Hoofdeinde verhogen

Het hoofdeinde van het bed van je kind verhogen is een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat kind beter kan slapen met een verkoudheid. Dit kun je gemakkelijk doen door het bed einde te verhogen met een stevige boek.

Verkouden kind tip 8: Zorg voor voldoende frisse lucht

Natuurlijk moet je het niet laten tochten in huis, maar een beetje frisse lucht kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je elke kamer in je woning goed ventileert. Als de lucht in je woning namelijk erg droog is, kan er meer irritatie plaatsvinden van de slijmvliezen. Als de lucht droog is, worden de slijmvliezen namelijk ook sneller droog. Je kunt ook een luchtbevochtiger halen voor in huis.

Verkouden kind tip 9: Huis goed schoonhouden

Als je kind ziek is, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het huis goed schoon blijft. Zo worden andere gezinsleden niet ziek en krijgt je kind de kans om te herstellen. Als er overal bacteriën rondhangen, kan je kind niet snel herstellen.

Verkouden kind tip 10: Verwennen mag

De beste tip om je kind snel te laten herstellen blijft toch wel het heerlijk verwennen van je kind. Bovenstaande tips kun je hiervoor goed gebruiken en natuurlijk door de nodige aandacht te geven. Verkoudheid is niet erg en hoort er ook een beetje bij, merk je echter dat je kind al enkele dagen koorts heeft of maakt je kind een suffe indruk, dan is het verstandig om direct een dokter in te schakelen.

 

Tagged:

You Might Also Like

>