Mommyhouse.nl

Informatieve mama- en lifestyleblog

Zindelijkheidstraining peuter? Alles over zindelijk maken, problemen & tips

Het is niet eenvoudig om je peuter zindelijk te maken. Door middel van de juiste tips is het echter wel een stuk gemakkelijker. Het vergt de juist hulpmiddelen en een enorme portie geduld. In dit artikel vertel ik je meer over zindelijkheidstraining voor een peuter.

Zindelijkheidstraining peuter: wanneer kan mijn kind zindelijk worden?

Als je wilt oefenen met zindelijk worden, dan is het wel relevant dat je kind er geestelijk en lichamelijk aan toe is. Toen mijn zoontje twee jaar werd, merkte ik dat hij steeds meer interesse kreeg in de W.C. Dit is ook precies de leeftijd dat je kind lichamelijk voldoende is ontwikkeld om zindelijk te kunnen worden. De ontlastingskanalen kunnen op dit moment bestuurd worden door de hersenen en je kind weet het verschil tussen dag en nacht. Het is aan te raden om niet te vroeg te beginnen, je kind weet dan namelijk niet zo goed te voelen dat zijn of haar blaas of darmen vol zitten. Als je kind dit wel kan voelen, dan is hij/of zij helemaal klaar voor de zindelijkheidstraining. Dit houdt dus ook in dat er niet echt een perfecte leeftijd is om te beginnen met de training, vanaf twee jaar is hij of zij er lichamelijk aan toe, maar het kan zijn dat je kind geestelijk pas rond de 3 jaar geschikt is.

Zindelijkheidstraining peuter: Hoe merk je dat je kind er wél klaar voor is?

Ik snap dat veel ouders benieuwd zijn naar wanneer je kind wél klaar is voor een zindelijkheidstraining. Als je de volgende signalen bij je kind ziet, dan is het aan te raden om hier direct in op te springen en te beginnen:

 • Je kind vind het vervelend als hij/zij een vieze luier heeft. Hij/zij geeft dit ook zelf aan bij jou.
 • Voor het plassen gaat je kind staan en heen en weer bewegen, het ziet er naar uit dat hij zijn plas probeert op te houden.
 • Als je kind heeft geplast of gepoept, gaat hij anders lopen. Het ziet er naast uit dat hij/zij er veel last van heeft.

Zindelijkheidstraining peuter: haal een potje in huis

Als je wilt starten met een zindelijkheidstraining, is het verstandig om als eerste een potje in huis te halen. Je kind hoeft er niet gelijk fanatiek op te zitten. Leg het potje bijvoorbeeld eens bij hem op de kamer en laat hem eens rustig wennen aan de aanwezigheid ervan. Hij mag ermee spelen, erop zitten, in staan: het maakt niet uit wat. Het gaat er in ieder geval om dat hij er gewend mee raakt en het niet meer raar vindt.

Zindelijkheidstraining peuter: de beste plaspotje

Als je op zoek gaat naar een plaspotje, dan merk je al gauw dat er ontzettend veel keuze is. Wat zijn nu de leukste en beste plaspotjes voor je peuter? Hieronder geef ik je mijn top 4:

Fisher-Price Koninklijke potje & krukje

Dit potje van het merk Fisher Price is een feest voor je kind. Het is een 3 in 1 potje en is dus een product dat je nog een hele tijd kunt gebruiken. Je kunt het gebruiken als potje en daarnaast als WC verkleiner op de WC. Als je kind heeft geplast, dan komt er zelfs muziek uit! Het potje is ook als een krukje te gebruiken tijdens het tandenpoetsen en is verkrijgbaar in groen en roze.

Babypotje kees
Dit is een betaalbare, simpele en goede potje voor kleuters om zelfstandig te leren plassen en poepen. Dit potje is redelijk basic, maar heeft wel alles in huis om het goed te leren. Aan de onderkant zit een antislip zodat je kind niet uitglijdt tijdens het opstaan en zitten. Het fijne vind ik aan dit potje de hogere rug. Dit zorgt ervoor dat je kind tijdens het zitten meer ondersteuning heeft bij de rug.
My Size Potty kindertoilet
Wil je het echt goed aanpakken? Dan kun je deze kindertoilet voor je kind in huis halen. Je kind zal alles al goed leren: het zelfstandig zitten op een toilet, plassen en poepen en vervolgens aan de hendel trekken (je hoort dan een doorspoel geluid). Dit potje heeft ook een handige vak waar je de vochtige doekjes in kunt opbergen en een spatscherm voor jongens tijdens het plassen. Het kost wel wat meer, maar dan heb je ook wat. Ook leuk om te vragen als verjaardagscadeau!
Kiddyloo toilettrainer
De ergonomische handgreepjes en anti slip oppervlakte zorgen ervoor dat elke kind in alle veiligheid kan oefenen met het plassen en poepen. Voor de echte klimmers is dit een geweldige manier om direct gebruik te maken van het ‘grote mensen toilet’. Het trapje is in hoogte verstelbaar, maar je moet er wel rekening mee houden dat het alleen past op toiletten met een afstand van 39 tot 43 cm (bovenkant wc-bril tot en met de vloer). Deze toilettrainer is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Zindelijkheidstraining peuter: werk met beloningskaarten

Op advies van een volger van Mommyhouse.nl heb ik mij meer verdiept in beloningskaarten om te oefenen met zindelijkheid. Ik kende dit zelf niet, maar het idee leek mij heel goed! Ik ging een samenwerking aan met Toiletsticker.com om eens te bekijken hoe zo’n beloningskaart nu precies werkt. Mijn zoon vond het ook een goed idee en had eigenlijk alleen maar oog voor de stickers. Dit motiveerde hem echt! Elke keer als hij goed had geplast, kreeg hij een sticker. Voor de grote boodschap kreeg hij er zelfs twee. Op een gegeven moment werd het echt een race. Was de kaart vol? Dan gingen we samen naar het winkelcentrum om een klein cadeautje te kopen. Vaak ging het om een balletje of een leuke speelgoedauto waar hij mee kon spelen. Het hoeft dus zeker niet duur te zijn! Hieronder kun je foto’s zien van de beloningskaarten:

Daarnaast heb je ook andere leuke stickers die jongens helpen om goed te mikken tijdens het plassen. Dit zijn stickers die verkleuren als ze in aanraking komen met urine. Hieronder kun je mijn reviewfilmpje vinden van deze stickers. Ik vind ze helemaal geweldig!

Zindelijkheidstraining peuter: handige tips snel zindelijk worden

Ik heb alle tips van ouders met betrekking tot een zindelijkheidstraining verzameld en in een lijst gezet hieronder. Op deze manier heb je al een voorsprong qua kennis als je zelf wilt oefenen met je kind:

 • Het is belangrijk om uit te leggen dat het plassen en poepen hoort op de wc. Dit kun je doen door het zelf te laten zien en hem aangeven dat hij dat ook zo kan doen. Het is relevant dat hij de link legt tussen het plassen en het naar de wc gaan.
 • Ben je begonnen met de zindelijkheidstraining? Dan is het verstandig om dagelijks je kind om het uur te herinneren aan het plassen en poepen. Je kind heeft het namelijk nog niet in zijn of haar systeem om hier stil bij te staan. Dit kan aan het begin, na een tijd zal je merken dat je kind zelf aangeeft wanneer hij naar de WC moet.
 • Begin je kind met het laten wennen aan het potje. Dit kan in de woonkamer of kamer. Na een tijd als je kind er daadwerkelijk gebruik van gaat maken, is het verstandig om het potje naar de WC te brengen. Op deze manier weet je kind dat het hier thuishoort.
 • Het is goed om in ieder geval op vaste momenten je kind even op het potje te zetten. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het opstaan, na het eten en voor het slapen. Je kind zal het na een tijd normaler gaan vinden.
 • Begin met onderbroekjes dragen. Dit zal je kind onaangenaam vinden omdat hij zo ineens helemaal nat wordt als hij in zijn broek heeft geplast. Het zal een paar keer mis gaan, maar na een tijd zal er een lampje gaan branden dat het nare gevoel te maken heeft met het plassen.

Zindelijkheidstraining peuter: handige boekjes die je helpen

Van veel ouders hoor ik dat het lezen van boekjes over zelf plassen erg positief werkt. Je kunt samen naar de winkel gaan om deze boekjes te kopen. Voor het slapen kun je deze boekjes lezen zodat ze zich er meer bewust van worden. Je kunt ook leuke boekjes online bestellen.

 • Bobbie op het potje
  Een leuk boekje voor je kind dat laat zien dat het heel leuk is om op een potje te zitten.
 • Weg met luiers
  In dit boekje leest je kindje over luiers die weg moeten, een mooie stap richting het zindelijk worden. Dit boekje is ook leerzaam omdat je er ook mee kunt oefenen te tellen.

Zindelijkheidstraining peuter: hoe gaat het nu met ons?

Ik ben ontzettend blij omdat mijn zoon, nu twee weken later, overdag zindelijk is! Ik heb meteen een stapeltje onderbroekjes in huis gehaald. De rompertjes heb ik nu op zich niet meer nodig, de knoopjes aan de onderkant zijn namelijk niet meer zo praktisch. In de nacht is het nog af en toe lastig om wakker te worden, maar dat vind ik ook niet zo erg. Ik ga door met oefenen en ik ben ervan overtuigd dat het op een gegeven moment in de nacht ook wel komt. Dit is wel weer zo’n mijlpaal dat je denkt: mijn kleine baby is al weer zo groot! Time flies..

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Toiletsticker.com. In mijn artikelen ben ik altijd oprecht en eerlijk over een bepaald product. De tekst en foto’s zijn geheel eigendom van Mommyhouse.nl en mogen enkel na overleg worden gebruikt.

Tagged:
 • You Might Also Like

  >