Beste Yogamat: Hoe maak je een goede keuze? Top 10 Yogamat geschikt voor Yoga, Fitness & Pilates

Yoga is een hele fijne manier om te relaxen en gezond te blijven. Mensen die er al wat langer mee bezig zijn noemen het dan ook pure ontspanning. Het is dan ook zeker niet gek dat jij op zoek bent naar de beste yogamat. Dit is eigenlijk het enige wat je nodig hebt om deze dagen nog te starten met yoga, pilates of fitnessoefeningen. In deze blog vertel ik je alles over de beste yogamat, waar je op moet letten en hoeveel een yogamat je ongeveer kost. Daarnaast deel ik graag de top 10 Yogamatten van Mommyhouse.nl die je kunt gebruiken voor yoga, pilates en/of fitness.

Waarom kiezen voor yoga?

Als de balans tussen lichaam en geest is verstoord, dan is het belangrijk om deze balans weer terug te krijgen. Yoga kan je hier goed bij helpen. De oefeningen die bij yoga horen, zorgen ervoor dat je deze balans kan herstellen. Hierdoor voel jij je energiek, ontspannen en fit. Door te kiezen voor yoga werk je niet alleen aan je lichaam, maar ook aan je geest. Een groot voordeel van yoga is dat echt iedereen kan meedoen. Of je nu helemaal gezond bent of last hebt van gewrichtsproblemen, jong of oud: het maakt niks uit. Als jij gemotiveerd bent om te starten, is het aan te raden om een yogamat in huis te halen en direct te starten.

De voordelen van yoga op een rijtje

Door te kiezen voor yoga, pilates en/of fitnessoefeningen kun je profiteren van veel voordelen. Hieronder heb ik ze nog een keertje voor jou op een rijtje gezet:

  • Yoga zorgt voor ontspanning, heerlijk na een drukke werkdag of als jij je onrustig voelt
  • Met yoga zal jij je innerlijke bewustzijn vergroten
  • Je zal je lichamelijk fitter voelen. Het kan helpen bij verschillende lichamelijke problemen
  • Je kunt sporten zonder dat je fitnessapparatuur nodig hebt, het is dan eigenlijk ook een stuk ‘goedkoper’ dan andere sporten
  • Yoga werkt door tot in je zenuwen. Hierdoor krijg je ook emotioneel meer energie
  • Yoga heeft te maken met spirituele ontwikkeling, het is verder niet verbonden aan een godsdienst
  • Je ademhaling staat centraal bij yoga. Je zal hier dus goed mee oefenen.
  • Yoga zorgt voor minder stressen
  • Yoga kun je altijd en overal doen
  • Yoga geeft je een heldere blik op het leven

Zoals je kunt lezen kunnen er ontzettend veel voordelen aan yoga zitten. De vraag is dan meer, waarom zou je niet beginnen? Yoga is echter wel een sport die goed bij je moet passen en natuurlijk moet je dit zelf ook willen.

Zo kies jij de beste yogamat

Je gaat starten met yoga en bent op zoek naar een goede yogamat die daarnaast ook nog eens ‘normaal’ geprijsd is. Omdat yoga de afgelopen jaren erg populair is geworden, is het aanbod aan yogamatten ook sterk gegroeid. Het is daarom niet gemakkelijk om een keuze te maken voor een goede yogamat. Wees niet bezorgd, daarom ben ik er! Ik heb mij de afgelopen maanden verdiept in yogamatten en heb een geweldige serie yogamatten voor je uitgezocht, hiervan heb ik een top 10 gemaakt (zie verderop). Zo kun jij genieten van alle voordelen van yoga en direct starten zonder veel tijd kwijt te zijn. Hieronder deel ik met je waar je op moet letten, zo kies jij de beste yogamat:

Afmeting van een yogamat

Het is goed om te letten op de afmeting van de yogamat. Je zal er namelijk wel helemaal op moeten passen. De meeste yogamatten houden hier wel rekening mee en zijn vaak rond de 180 cm. Zo passen ook de langere mensen er gemakkelijk op.

Gewicht van een yogamat

Ben je van plan om vooral yogaoefeningen te doen in huis, of zal je de mat ook meenemen naar yogales bijvoorbeeld? Dit is goed om te weten als je bijvoorbeeld van plan bent om met de fiets naar yogales te gaan. Het is dan niet fijn als je een zware yogamat mee moet vervoeren. De meeste yogamatten zijn echter niet zo zwaar. Als je vaak oefeningen in huis doet, is dit niet zo’n relevante punt.

Een harde of zachte mat

Als je snel last hebt van een koude vloer, is het aan te raden om te kiezen voor een zachte mat. Deze zijn dan vaak wat dikker. Hierdoor krijg je ook minder last van je gewrichten. Bij sommige yogastijlen adviseren ze echter een hardere mat. Bekijk daarom eerst even wat voor mat jouw voorkeur heeft. Zo kun je kiezen voor een mat die past bij jouw voorkeuren. Als je het milieu erg belangrijk vindt, dan bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een biologisch afbreekbare sportmat.

De kleur en materiaal van een yogamat

Ik kan erg gelukkig worden van mooie pasteltinten. De kleur van een yogamat kan voor sommige mensen niet zo belangrijk zijn, maar voor andere kan dit net een éxtra zetje geven om de oefeningen te doen. Een mooie print of afbeelding heeft vaak ook dezelfde effect. Er zijn echter ook veel mensen die denken, zo’n vrolijke kleur en/of motief zorgt alleen maar voor afleiding. Bekijk wat jij belangrijk vindt.

Materiaal van een yogamat

Het is aan te raden om te kiezen voor een yogamat met een stroeve/sticky onderkant. Op deze manier zal je niet wegglijden tijdens de oefeningen. De PVC Sticky yogamatten zijn daarom aan te raden. Vooral als je net begint met yoga is dit een goede keuze. PVC yogamatten zijn echter niet vocht opnemend en vaak ook niet zo dik. Als je snel last hebt van gewrichtspijn, kun je dit dan ook beter niet nemen. De materiaal van een yogamat kan ook meespelen als je bijvoorbeeld allergisch bent voor een bepaalde rubbersoort. Let hier daarom ook even op. Een yogamat van rubber is in mijn ogen de beste yogamat. Deze bevatten geen schadelijke stoffen, zijn extra slijtvast en hebben een goede grip. Yogamatten van rubber moet je wel uit de zon houden, omdat deze zo nu en dan kunnen verkleuren.

De dikte van een yogamat

De meeste yogamatten zijn ongeveer 4mm dik. Dit is een fijne dikte om yoga oefeningen op te doen. Yogamatten die dikker zijn, zijn natuurlijk extra comfortabel. Als je snel last hebt van pijnlijke gewrichten, is het aan te raden om minimaal 4 mm te nemen. Dit zal fijner zijn tijdens de oefeningen. Ik ben persoonlijk van de wat dikkere matten, deze zorgen voor een fijne warme ondergrond, zijn lief voor de gewrichten en comfortabel.

De prijs van een yogamat

Tot slot de prijs van een yogamat. Deze kan per merk erg verschillend. De meeste matten zullen echter circa 20 euro kosten. Soms valt het mee en zijn ze goedkoper en soms moet je wat extra neerleggen voor bepaalde kenmerken. Ik ben zelf iemand die denkt, als ik het doe, dan doe ik het gelijk goed. Hoevaak je van plan bent om te doen aan yoga kan hierbij ook nog een rol spelen. Als je dagelijks bezig bent met de oefeningen, dan wil je dit ook graag zo comfortabel mogelijk doen. Dit betekent echter niet dat comfortabel duurder is. Hieronder heb ik de beste yogamatten voor je uitgezocht: qua kenmerken én prijzen.

Beste Yogamat: onze top 10 kwalitatieve, functionele en betaalbare yogamatten

Als je op zoek gaat naar de beste yogamat, dan zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Om deze reden heb ik al onderzoek voor jou gedaan en de beste yogamatten op een rijtje gezet. Ik ben gegaan voor modellen die praktisch, betaalbaar en kwalitatief zijn. Alle yogamatten die je hieronder kunt vinden zijn geschikt voor Yoga, Fitness en Pilates. Er is slechts één model die wat hoger geprijsd is, de Manduka PROlite Yogamat. Dit is dan ook één van de BESTE yogamatten die je kunt vinden, de fabrikant geeft zelfs levenslange garantie hierop. Die moest ik dan ook écht even noemen. De link naar alle producten kun je gelijk onder de afbeeldingen vinden.

Tunturi Fitnessmat - 180 cm x 60 cm x 1,5 cm - Zwart

Yogamat Tunturi- 180 cm, meerdere kleuren

Dobeno Yoga Mat - Stretch - Mint - met Opbergkoord
Yogamat Debeno Strech- 180 cm

Manduka PROlite Yogamat - 180 cm x 61 cm - 0,45 cm - Sage
Als je het echt goed wilt doen, dan kies je voor bovenstaande Manduka PROlite Yogamat. De fabrikant geeft hierop zelfs een LEVENSLANGE garantie, moet je nagaan wat voor kwaliteit je in huis haalt.

Adidas Yoga Mat - Raw Green - 173 x 61 x 0.8 cm
Yogamat Adidas 173 cm

Matchu Sports - Fitnessmat - Sportmat - 183 cm x 61 cm x 0,9 cm - Grijs
Yogamat Matchu Sports – 183 cm

Fitnessmat / trainingsmat NBR RS Sports l blauw l 180 x 60 x 1,5 cm

Yogamat RS SPORTS : 180 cm

Matchu Sports Anti Slip Yogamat - Zwart Met Mandala - 172 x 61 x 0.6 cm
Yogamat Matchu met leuke print – 172 cm

Love Generation Yoga Mat - Lavendel - 183 x 61 x 0.6 cm
Yogamat Love Generation- prachtige kleuren- 183cm

Yoga Mat|Anti Slip met Tas|Kurk & Natuurlijk Rubber|Eco|183x61x0,2cm
Kwalitatieve Yogamat van Kurk en Natuurlijk Rubber

Tunturi Pvc Yogamat - Antraciet Met Print - 183 x 61 x 0.4 cm

Tunturi Yogamat 183 cm met PRINT

#DoYourFitness dikke fitness mat - »Yamuna« - non-slip, duurzaam, huidvriendelijk, slijtvast - 183 x 61 x 1,5 cm - violett

Yogamat #DoYourFitness 183 cm

Starten met yoga: wat heb je verder nog nodig?

Als je een goede yogamat hebt gekocht, dan heb je eigenlijk weinig nodig om te starten met yoga. Wat verder nog fijn en handig kan zijn:

En nu: SUCCES!

In deze blog heb ik je meer verteld over de beste yogamat. Zoals je hebt kunnen lezen is het niet moeilijk om de beste yogamat te kiezen als je weet waar je op moet letten. Haal een yogamat in huis en start vandaag nog met yoga, pilates of fitness: een hele sportieve en fijne manier om tijd aan jezelf te besteden. Heel veel succes en volhouden he!;)

mommyhouse.nl

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like