Fijn, opa en oma kunnen langer thuis wonen!

Grootouders zijn relevant gedurende de opvoeding van je kinderen. Soms lijkt het niet zo, maar grootouders kunnen een hele positieve invloed op de ontwikkeling van je kind hebben. Hieronder kun je lezen waarom grootouders belangrijk zijn voor hun kleinkinderen.

Kinderen worden socialer

Door om te gaan met ouderen, worden je kinderen op den duur een stuk socialer. Ze leren namelijk omgaan met een andere groep mensen. Daarnaast zorgt de nieuwe omgeving van opa en oma er ook voor dat je kind in aanraking komt met andere mensen en bijvoorbeeld andere speeltuinen. Dit is goed voor de sociale ontwikkeling van je kind.

Een belangrijk hechtingspersoon

Veel kinderen moeten nog leren dat er andere mensen zijn, behalve mama en papa, die om hun geven. Al gauw zullen kinderen door hebben dat de liefde van een opa en oma onvoorwaardelijk is. Hierdoor kunnen ze ook hechten met andere mensen en leren ze anderen vertrouwen.

Je kind voelt zich welkom

Het huis van een opa en oma voelt voor een kind vaak als een tweede thuis. Dit heeft een positieve invloed op een kind. Je kind zal zich namelijk gewaardeerd en welkom voelen. De meeste kinderen krijgen hierdoor een boost in hun zelfvertrouwen.

Erg veel geduld

Opa en oma hebben veel geduld en vaak ook alle tijd van de wereld voor hun kleinkinderen. Voor veel kinderen is dit erg prettig. Gezellig kletsen, spelen en voorlezen is iets wat elk bezoekje wel wordt gedaan.

Een positieve invloed op opa en oma

Daarnaast hebben ook kleinkinderen een positieve invloed op opa en oma. Opa en oma voelen zich dankzij hun kleinkinderen een stuk fitter. Ze doen een dansje mee, lezen kinderverhaaltjes voor of maken voor de kleinkinderen iets lekkers klaar. Zo blijven opa en oma ook bezig en doen ze een keer wat anders dan een boek lezen of zitten op de bank.

Thuis is gezelliger dan een verzorgingstehuis

Opa en oma zullen op een gegeven moment ook ouder worden en dat kan betekenen dat ze minder mobiel worden in huis. Mijn oudtante woont al 20 jaar in hetzelfde huis en ook zij heeft onlangs een traplift gekregen. Het is ontzettend fijn om te zien hoe een traplift haar woonplezier heeft vergroot. Haar kinderen en kleinkinderen bezoeken haar regelmatig en je ziet dat dit haar erg veel energie geeft. Ze geeft zelf ook aan dat ze het fijn vindt om een eigen plekje te hebben die ze verder niet hoeft te delen met anderen behalve haar familieleden en vrienden. Voor jou én voor je kinderen is het fijn als opa en oma langer thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor bestaan er diverse hulpmiddelen voor ouderen. In onze kenniskring heb ik al meerdere malen gezien dat de kinderen voor hun oudere vader of moeder een traplift in huis hebben gehaald. Op deze manier kunnen opa en oma langer genieten van hun eigen woonomgeving én kunnen de kleinkinderen weer heerlijk bij hen thuis spelen. En zeg nou zelf: met je kinderen naar opa’s en oma’s eigen huis gaan, is toch een stuk gezelliger dan in een verzorgingstehuis?

You Might Also Like

>