Veiligheid in huis met kinderen: traprekje, stopcontacten beveiligen en meer – 15 handige tips en adviezen

Als je kind start met kruipen en/of lopen is het zover: het is tijd om je huis kindvriendelijk te maken. Uiteraard ben ik eerst in mijn huis rond gaan kijken, wat moest ik allemaal anders doen?  Dit was voor mij het moment om op zoek te gaan naar veiligheidsartikelen om ons huis veiliger te maken. Op internet kun je veel handige spullen vinden voor een kindvriendelijke woning. Maar welke zaken zijn nu écht belangrijk om aan te pakken en waar moet je rekening mee houden? Ik heb de 15 belangrijkste zaken voor jou op een rijtje gezet. Is jouw kind gestart met kruipen en/of lopen? Wacht dan niet al te lang met het nemen van maatregelen in huis. Voorkomen is beter dan genezen..

Veiligheid in huis: waarom?

Kinderen zijn erg nieuwsgierig en vinden het fijn om de omgeving te verkennen en te ontdekken. Dit doen ze het liefst door alles aan te raken, in de mond te stoppen en vast te pakken. In de veilige speelbox met enkel speelitems die hij/zij mag hebben kan hij dit veilig doen. Als je jouw kind ook veilig wilt laten rondkruipen en/of lopen, dan is het aan te raden om veiligheidsmaatregelen te nemen in je woning. Ongelukken in huis komen nog ontzettend veel voor en dat willen wij als ouders natuurlijk allemaal voorkomen. Want misschien heb je ergens wel helemaal niet aan gedacht. Vandaar dat ik een blog heb geschreven met de15 belangrijkste zaken om rekening mee te houden in huis als je kind kan kruipen en/of lopen.

Veiligheid in huis: 15 handige tips en adviezen

Door veiligheidsmaatregelen te nemen kun je met een gerust hart ‘leven’ in je woning met een klein kind.  Dit is niet alleen voor jou rustgevend, maar ook je kind kan op deze manier helemaal veilig de ‘grote’ wereld ontdekken zonder constant ‘NEEEEE’ te horen. Hieronder 15 zaken omtrent de veiligheid in jouw woning met een kind die kan kruipen/lopen.

Veiligheidshek

Voor de tweede verdieping zijn veiligheidshekjes heel erg belangrijk. Op deze manier kan jouw kind namelijk ook veilig boven rondkruipen en/of lopen. De veiligheidshek hebben wij vanaf dat mijn eerste zoontje kon kruipen al gemonteerd en sindsdien nooit weggehaald. Nu is het ook handig voor ons tweede kindje. Heb je een keuken waar je kind gemakkelijk bij kan, dan kun je deze gemakkelijk afsluiten met een veiligheidshekje. Er zijn diverse merken die losse stukken verkopen zodat je het helemaal op maat kunt aanschaffen.

Babydan Premier Klemhekje - 73 t/m 93 cm - Wit

Babydan Premier Klemhek is handig voor de tweede verdieping. Deze is ook verkrijgbaar in het zwart. Er zijn ook veel andere traphekjes die wellicht handig zijn voor in jouw woning.

Zorg voor kindersloten op kasten

Ik heb in de keuken een kastje met allemaal schoonmaakmiddelen, voor een kind is dat natuurlijk erg gevaarlijk. Een kinderslot zorgt ervoor dat je kind het kastje niet open kan krijgen. Dit heb ik zelf ook in de keuken en ik moet zeggen dat dit een gemakkelijke methode is om een kastje onbereikbaar te maken voor je kind. Zo zorg je voor meer veiligheid in huis.

Onzichtbare Kinderslot Kastjes - 12 Stuks - Wit - Kinderbeveiliging voor Kasten - Veiligheidshaakjes - Kastslot - Kindersloten - Kastbeveiliging Baby - Kinder beveiliging Kasten - Ladeslot - Keukenkast beveiliging - Kastslot Baby - Ladebeveiliging

Dit zijn onzichtbare kindersloten voor kastjes.

Jippie's Zelfklevend Knijpslot 20 cm - Wit

Deze handige knijpsloten zijn ook geschikt voor kastjes.

Ruim regelmatig op

Rondslingerende spullen kunnen ervoor zorgen dat jij of je kind valt. Een opgeruimd huis zorgt ervoor dat je meer overzicht hebt en dat is natuurlijk een stuk veiliger. Heb je een schaar gebruikt? Leg deze dan ook direct weer terug op de plek waar hij hoort. Afleiding kan er namelijk voor zorgen dat je de schaar vergeet en je kind deze kan pakken. Ik heb persoonlijk zelf een bakje voor deze gevaarlijke spulletjes die ik in onze voorraadkast zet op een hoge plank. Op deze manier weet ik zeker dat mijn kinderen hier niet bij kunnen komen.

Kind op de commode? Let op!

Als jij je kind gaat verschonen, is het handig om ervoor te zorgen dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Op deze manier hoef je niet plotseling weg en voorkom je een gevaarlijke situatie. Als je kind zich draait, bestaat de kans namelijk al gauw dat hij of zij van de commode afvalt. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het verschonen op de commode altijd goed oplet.

Kind nooit alleen laten

Laat je kind nooit alleen in de kamer, hij of zij kan dan net een geniaal idee krijgen om iets heel stouts te gaan doen. Doe dit ook niet als je net een kop hete thee op tafel heb gezet. Je kind kan er langs lopen en zich op deze manier verbranden. Ze zeggen dat je als ouder bijna ogen in je rug moet hebben en dat klopt helemaal!

Kind nooit alleen in bad

Laat je kind nooit alleen in bad. Een kind kan uitglijden en als jij er niet op tijd bij bent, is dat natuurlijk erg gevaarlijk. Een anti slipmat zorgt ervoor dat je kind niet zo snel kan uitglijden in bad.

Papillon Antislip Douchemat Bolle 54x54cm Antraciet Rubber

Deze douchemat is van Papillon.

Sophie de giraf badmat met temperatuurindicator

Deze badmat van Sophie is ook heel leuk en handig! Er zit zelfs een warmte-indicator in.

Box niet naast een verwarming zetten

Als je op zoek bent naar een mooie plek voor de box, is het goed om te weten dat het niet verstandig is om je kind naast de verwarming te zetten. Als je kind hier aan gaat zitten, bestaat de kans dat hij of zij zich pijn doet. Daarnaast is het ook verstandig om de box niet te zetten in de buurt van een kastje waar hij op deze manier gemakkelijk bij kan. Ook aan gordijnen kan een kind al gauw trekken. Wat je het beste kunt doen? Zorg dat de omgeving rondom de box vrij is als dat kan.

Kies geschikte speelgoed uit voor je kind

Als je speelgoed in huis haalt, dan staat hier vaak ook op voor welke leeftijd het speelgoed bedoeld is. Deze leeftijdsaanduiding en keurmerk bestaat niet voor niks. Zorg er daarom ook voor dat jij een kleine baby geen speelgoed geeft dat eigenlijk bestemd is voor een kind van 3 of 4. Dit speelgoed kan namelijk kleinere delen bevatten die een kleine baby zou kunnen inslikken. Voorkom dergelijke situaties zodat je hier geen last van hebt.

Touwtjes van gordijnen vastbinden

Een kind kan al gauw hangen en trekken aan touwtjes van gordijnen. Door deze vast te binden voorkom je gevaarlijke situaties. Zorg er ook voor dat de gordijnen niet in de buurt hangen van de box, je kind zal dit al heel snel ontdekken er hier aan gaan trekken.

Tafelkleden kunnen gevaarlijk zijn

Als je een tafelkleed hebt op tafel, is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je kind hier niet aan kan gaan hangen. De kans is namelijk groot dat het gewicht van je kind de kleed (en alles wat hier op ligt) mee getrokken wordt van tafel.

Let op welke planten thuis staan

Wist je dat sommige kamerplanten giftig zijn. Het is daarom aan te raden om goed te bekijken wat voor soort planten je in huis hebt. Het is verstandig om bepaalde giftige planten uit huis te doen of anders op een plek te zetten waar je kind niet gemakkelijk bij kan.

Medicijnen goed opbergen

Kinderen stoppen van alles in de mond. Vooral als iets er bijna uit ziet als een klein snoepje. Wees daarom altijd voorzichtig met medicijnen. Berg medicijnen hoog op en plaats ze indien mogelijk in een aparte box. Denk hierbij aan een speciale medicijnkastje.

Medicijnenkastje van staal

Zo’n medicijnkastje is ideaal om alle medicijnen veilig op te bergen.

Stopcontacten veilig maken

In de kamer van je kind of op andere plekken waar je kind vaak komt kun je vaak stopcontacten vinden. Het is aan te raden om deze stopcontacten te beveiligen met speciale kinderbeveiligingsplaatjes.

Stopcontactbeschermer 20 (!) stuks - stopcontactbeveiliger - stopcontactbeveiling

Deze stopcontact beveiliging is ideaal voor in huis. Meteen in een pakketje van 20 stuks zodat je de boven- en benedenverdieping kan beveiligen.

Let op scherpe hoekjes van tafels en kasten

Jouw baby kan zich bezeren aan scherpe hoekjes en randjes van tafels en kasten. Vooral als je een vierkante salontafel hebt in de woonkamer, kan een ongeluk al gauw gebeuren. Rubberen hoekjes kunnen je kind beschermen als hij/zij valt in de buurt van de tafel. Deze hoekjes zijn ontzettend gemakkelijk om aan te brengen en maken een wereld van verschil.

Transparant Hoekbeschermers 8 Stuks | Veiligheid Baby & KInd | Hoek beschermers | Stootkussens | Optimale bescherming- Voor alle hoeken- Kasten- Salontafels - Veiligheid in huis

Handige rubberen hoekjes om je kind te beschermen.

Vingers tussen de deur: handige kinder deurstoppers

Je hoort het heel vaak, kinderen die tijdens het spelen hun vingertjes tussen de deur krijgen. Ik wist ook pas sinds kort dat je hiervoor deze handige foam kinder deurstoppers voor hebt. Deze heb ik ook in huis gehaald, ze zijn echt super handig en doen hun werk goed!

Set van 4 deurstoppers van foam - Veiligheids deurstopper kind / baby - Klem bescherming voor deuren en ramen - multicolour dieren

Wacht niet te lang

In dit artikel heb je meer gelezen over de veiligheid in huis met een kind. Met een kind moet je toch beter opletten en dat zorgt er bij mij soms voor dat ik ogen in mijn rug moet hebben. Door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, is het voor ons een stuk prettiger en veiliger in huis. Deze hulpmiddelen kunnen het jou in ieder geval een stuk gemakkelijker maken. Heel veel succes!

mommyhouse.nl

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like