Veiligheid in huis met een kind: 15 handige tips en adviezen

Toen mijn zoontje net begon met kruipen begon het bij mij: een zenuwachtig gevoel zodra hij het huis rond kroop. Overal zag ik plotseling gevaar: kastjes die hij kon openen, decoratiespulletjes (glas!) waar hij ineens bij kon en natuurlijk de wc die plotseling erg interessant was. Dit was voor mij het moment om op zoek te gaan naar veiligheidsartikelen om ons huis veiliger te maken. Op internet kun je veel handige spullen vinden voor een kindvriendelijke woning. Voordat hij écht kon lopen moest het gewoon veilig zijn bij ons thuis. Loop jij tegen hetzelfde probleem aan momenteel? Dan is het zeker een aanrader om deze tips even door te nemen. Mijn zoontje is inmiddels al 2,5 jaar, maar van de meeste hulpmiddelen maak ik nog steeds dankbaar gebruik.

Veiligheid in huis: waarom?

Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar ik heb ervaren dat je de veiligheid in huis echt niet moet onderschatten. Kinderen zijn namelijk erg nieuwsgierig en vinden het fijn om de omgeving te verkennen en te ontdekken. Ongelukken zoals vergiftigen, vallen van de trap en vallen van de commode komen vaker voor dan je denkt.

Veiligheid in huis: 15 handige tips en adviezen

Ik ben zelf actief op zoek gegaan naar manieren om meer veiligheid in huis te creëren. Dit is namelijk voor mij rustgevend en mijn zoontje kan op deze manier helemaal veilig de ‘grote’ wereld ontdekken.

Veiligheidshek
Heb je een keuken waar je kind gemakkelijk bij kan, dan kun je deze gemakkelijk afsluiten met een veiligheidshekje. Er zijn diverse merken die losse stukken verkopen zodat je het helemaal op maat kunt aanschaffen.

Zorg voor kindersloten op kasten
Ik heb in de keuken een kastje met allemaal schoonmaakmiddelen, voor een kind is dat natuurlijk erg gevaarlijk. Een kinderslot zorgt ervoor dat je kind het kastje niet open kan krijgen. Dit heb ik zelf ook in de keuken en ik moet zeggen dat dit een gemakkelijke methode is om een kastje onbereikbaar te maken voor je kind. Zo zorg je voor meer veiligheid in huis.

Ruim regelmatig op
Rondslingerende spullen kunnen ervoor zorgen dat jij of je kind valt. Een opgeruimd huis zorgt ervoor dat je meer overzicht hebt en dat is natuurlijk een stuk veiliger. Heb je een schaar gebruikt? Leg deze dan ook direct weer terug op de plek waar hij hoort. Afleiding kan er namelijk voor zorgen dat je de schaar vergeet en je kind deze kan pakken.

Kind op de commode? Let op!
Als jij je kind gaat verschonen, is het handig om ervoor te zorgen dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Op deze manier hoef je niet plotseling weg en voorkom je een gevaarlijke situatie. Als je kind zich draait, bestaat de kans namelijk al gauw dat hij of zij van de commode afvalt. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het verschonen op de commode altijd goed oplet.

Kind nooit alleen laten
Laat je kind nooit alleen in de kamer, hij of zij kan dan net een geniaal idee krijgen om iets heel stouts te gaan doen. Doe dit ook niet als je net een kop hete thee op tafel heb gezet. Je kind kan er langs lopen en zich op deze manier verbranden.

Kind nooit alleen in bad
Laat je kind nooit alleen in bad. Een kind kan uitglijden en als jij er niet op tijd bij bent, is dat natuurlijk erg gevaarlijk. Een anti slipmat zorgt ervoor dat je kind niet zo snel kan uitglijden in bad.

Box niet naast een verwarming zetten
Als je op zoek bent naar een mooie plek voor de box, is het goed om te weten dat het niet verstandig is om je kind naast de verwarming te zetten. Als je kind hier aan gaat zitten, bestaat de kans dat hij of zij zich pijn doet. Daarnaast is het ook verstandig om de box niet te zetten in de buurt van een kastje waar hij op deze manier gemakkelijk bij kan. Ook aan gordijnen kan een kind al gauw trekken.

Kies geschikte speelgoed uit voor je kind
Als je speelgoed in huis haalt, dan staat hier vaak ook op voor welke leeftijd het speelgoed bedoeld is. Deze leeftijdsaanduiding en keurmerk bestaat niet voor niks. Zorg er daarom ook voor dat jij een kleine baby geen speelgoed geeft dat eigenlijk bestemd is voor een kind van 3 of 4. Dit speelgoed kan namelijk kleinere delen bevatten die een kleine baby zou kunnen inslikken. Voorkom dergelijke situaties zodat je hier geen last van hebt.

Touwtjes van gordijnen vastbinden
Een kind kan al gauw hangen en trekken aan touwtjes van een gordijn. Door deze vast te binden voorkom je gevaarlijke situaties.

Tafelkleden kunnen gevaarlijk zijn
Als je een kleed hebt op tafel, is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je kind hier niet aan kan gaan hangen. De kans is namelijk groot dat het gewicht van je kind de kleed (en alles wat hier op ligt) mee getrokken wordt van tafel.

Let op welke planten thuis staat
Wist je dat sommige kamerplanten giftig zijn. Het is daarom aan te raden om goed te bekijken wat voor soort planten je in huis hebt. Het is verstandig om bepaalde giftige planten uit huis te doen of anders op een plek te zetten waar je kind niet gemakkelijk bij kan.

Medicijnen goed opbergen
Je wilt niet dat je kind bij de medicijnen kunnen. Berg de medicijnen dan ook ergens hoog op waar je kinderen niet bij kunnen.

Stopcontacten veilig maken
In de kamer van je kind of op andere plekken waar je kind vaak komt kun je vaak stopcontacten vinden. Het is aan te raden om deze stopcontacten te beveiligen met speciale kinderbeveiligingsplaatjes.

Let op scherpe hoekje van tafels en kasten
Wij hebben thuis een rechthoekige tafel en de hoekjes van de tafel hebben al meerdere keren gezorgd voor gevaarlijke situaties. Wij hebben daarna toen ook van die veiligheidshoekjes in huis gehaald om onze kind toch te beschermen tegen die scherpe hoekjes.

Vingers tussen de deur
Je hoort het heel vaak, kinderen die tijdens het spelen hun vingertjes tussen de deur krijgen. Thuis kun je dit boven voorkomen door handdoeken over de bovenzijde van de deuren te slaan. Op deze manieren kunnen de deuren nooit helemaal dicht en voorkom je een gevaarlijke situatie.

In dit artikel heb je meer gelezen over de veiligheid in huis met een kind. Met een kind moet je toch beter opletten en dat zorgt er bij mij soms voor dat ik ogen in mijn rug moet hebben, maar gelukkig gaat het in de praktijk vaak wel goed. Door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, is het voor ons een stuk prettiger en veiliger in huis. Hoe zorg jij voor meer veiligheid in huis?

Tagged:

You Might Also Like

>