‘Ik maak mijn wasmiddel zelf’ – Het verhaal van Manuela (Gastblog)

16,5 geleden kwamen wij terug van vakantie met onze dochter van anderhalf, lekker zongebruind, dagen lang in het zwembad gehangen en genoten. Maar ineens waren daar witte vlekken op haar benen en armen… Ze zat er steeds aan, het kriebelde en na verloop van tijd ging het steeds meer pijn doen. Dus na bezoekjes aan de huisarts werden we doorgestuurd naar de dermatoloog.

Ik kan je zeggen, we hebben erg veel dermatologen bezocht, steeds weer nieuwe onderzoeken, steeds weer nieuwe zalfjes. De eerste zat in het plaatselijke ziekenhuis, de tweede ook en op de derde werden we gewezen door iemand die ons kind zag, en ons als tip gaf om naar het Kinderhaven Ziekenhuis te gaan. Dat was de eerste keer dat we zalfjes kregen die echt hun werk deden, maar eenmaal in de puberteit vuurde het weer op en gingen we toch nog een keer naar de tweede terug die nu testjes deed met krabbels. Dan brengen ze door middel van krasjes stofjes in de huid van de rug en wat het meest op gloeit is de veroorzaker. Resultaat dochterlief huilde van de pijn omdat het niet op gloeide maar haar hele rug bijna open lag maar we wisten wel eindelijk wat nou de grootste veroorzakers waren.

Oorzaken

Als eerste kan ze niet tegen bewerkt leer, we hadden toen een auto met lederen bekleding dus daar ging een hoes omheen, rubber was geen succes dus die leuke armbandjes konden ook niet meer, nikkel, lavendel en formaldehyde waren ook zichtbaar op het lijstje plus nog wat dingen die in lichte vorm een reactie gaven. Formaldehyde zit bijna overal in, shampoos- badschuim- en soms ook in de lucht je ademt het ook uit als je rookt. Dus bijna niet te ontwijken. Dus wat nu..

We gingen onze chemische kast eens kritisch bekijken, dat wasmiddel was natuurlijk een ramp, dan ga je Neutral gebruiken want dat is neutraal, maar daar reageerde ze ook op. Gelukkig is er tegenwoordig Google waarop je van alles kan vinden en dan kom je al snel op de pagina’s terecht die als geitenwollensokken worden veroordeelt. Maar daar vond ik dus de oplossing. Zelf wasmiddel maken. Was ik sceptisch, ja dat kan je wel zeggen want hoe kan je nou met die basis ingrediënten je was net zo schoon krijgen ? Eerst zien en dan geloven.

Zelf wasmiddel maken

Dus ging ik in de weer met Marseillezeep, een rasp en een hele grote pan. Ik had flessen van het wasmiddel dat ik gebruikte bewaard en in een emmer met warm water schoongemaakt zodat alle zooi er uit was. Het klinkt als een hoop werk maar dat valt echt heel erg mee.

Je zet een pan met een liter water op het fornuis en in de waterkoker doe ik altijd nog 2 liter. Dan rasp ik ongeveer 80 gram zeep. Er zijn heel veel recepten met heel veel verschillende aantallen aan zeep maar na veel proberen is dit het gene wat ons goed bevalt. Dan voeg je de rasp toe aan het hete water, goed roeren zodat de zeep oplost daarna voeg ik de twee liter uit de waterkoker toe en laat het ongeveer 15 min tegen de kook aan op het vuur staan. Daarna zet ik het vuur uit en laat het afkoelen. Als het afgekoeld is voeg ik er een aantal druppels etherische olie aan toe. Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Holland & Barrett maar ik heb verschillende adresjes waar ze het verkopen.

Je krijgt een beetje de structuur van dikke vla en als ik het in de flessen giet door middel van een trechter zorg ik er ook altijd voor dat de fles voor ¾ vol zit zodat ik het nog goed kan schudden als het nog wat dikker wordt.  Bij witte was voeg ik in het wasbolletje of de lade van de wasmachine een scheut natuurazijn toe. Verder gebruik ik dezelfde hoeveelheden als bij de vloeibare wasmiddel die je uit de supermarkt haalt. Het grote verschil is dat je dan al snel 5 euro per fles betaalt en ik een blok zeep haal voor 5 euro waar ik bijna 12 liter wasmiddel uit haal. Dus behalve dat mijn dochter er goed tegen kan is het ook een groot verschil voor mijn eigen portemonnee.

Het grappige aan het hele verhaal is wel dat mijn dochter ondertussen studeert in Utrecht en op zichzelf is gaan wonen en ik dacht lekker makkelijk we gaan gewoon weer wasmiddel kopen in de winkel. Maar omdat we allemaal zo gewend zijn geraakt aan de wasmiddel zonder toegevoegde zooi we allemaal gingen reageren op alle toegevoegde parfums en ik dus weer een aantal flessen op voorraad heb staan.

Milieu en afval : steeds bewuster

Ondertussen worden we ook steeds bewuster van hoeveel afval we met elkaar eigenlijk de wereld insturen en zijn we ook wat fanatieker geworden in het splitsen van afval. Ik ben gastouder en loop regelmatig met een schoonmaakmiddel in de woonkamer om even een tafel af te doen, of als er iets om gevallen is de vloer, en vroeg me steeds vaker af kan dat nou niet met minder chemie en dan toch goed schoon ? Gelukkig ben ik niet de enige die dat denkt en hoef ik dus niet het wiel uit te vinden. Via pagina’s als ecomama en datmaakjelekkerzelf heb ik meerdere recepten gevonden voor schoonmaakmiddel en zelfs vaatwastabletten. Ik voel me er prettig bij dat ik op mijn eigen manier minder afval produceer en minder chemische troep door het afvalputje laat spoelen.

Ik was altijd een beetje tegen mensen die alles zelf maakten en die het hadden over we vervuilen de planeet maar door de informatie die we zien in documentaires en artikelen die we lezen realiseer ik me ook steeds meer dat ik graag wil dat mijn kleinkinderen en hun kleinkinderen ook nog kunnen genieten van al het moois dat de wereld ons te bieden heeft. En als mijn kleine stukje afvalbesparing daar aan bij kan dragen is dat voor mij een kleine moeite en voor mijn dochters huid een groot plezier.


Wie is Manuela?

Ik ben Manuela Peters (40) en ik ben al samen met Paul sinds mijn 17e. ik ben moeder van twee kinderen, ze zijn 18 en 14 jaar. Daarnaast ben ik de gastouder van de leukste gastkindjes die je maar kan hebben. Ik ben een boekenwurm en daarnaast doe ik een poging tot hardlopen in combinatie met mijn chronische ziekte. Als puber las ik de tekst ‘Geniet nooit met mate’ en probeer dat steeds een beetje meer te doen. Of het nou groot of klein is: geniet ervan!


Reactie Mariana:

Manuela, ik heb bewondering voor het feit dat jij je eigen wasmiddel maakt. Door jouw verhaal ben ik ook meer gaan nadenken over al het afval dat we met z’n allen produceren. Het milieu lijdt hier erg onder. Als iedereen zich hier wat bewuster van zou zijn, dan zouden we een groot verschil kunnen maken. Hopelijk kan jouw artikel zo meer mensen inspireren om het toch anders aan te pakken. Bedankt voor het delen van jouw ervaring! 

Bekijk volledige rapportage

Tagged:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like