Beste babymatras kopen? Alles over koudschuim & ledikante matrassen

Als ouder willen we allemaal dat ons kind een goede nachtrust krijgt. Gedurende de dag doet je kind namelijk zoveel indrukken op, leert hij/zij zoveel, dat het ook echt nodig is om even lekker te slapen. Vaak is dit ook het enige moment dat je kind even echt alleen is, om deze reden vind ik het persoonlijk erg belangrijk dat mijn zoontje veilig en comfortabel kan slapen. Om je baby heerlijk te laten slapen, is het daarom belangrijk om een goede babymatras in huis te halen. In dit artikel vertel ik je meer over waar je allemaal op moet letten en daarnaast geef ik je mijn top 5.

Beste babymatras: aandachtspunten voor je aankoop

Als je op zoek gaat naar een babymatras, dan merk je al gauw dat er veel keuze is. Je hebt allerlei formaten en modellen van diverse merken. Als ouder zie je dan vaak door de bomen het bos niet meer en dat is niet prettig als jij voor je kind het beste in huis wilt halen. Hieronder geef ik je enkele aandachtspunten voor het kiezen van de beste babymatras.

Babymatras moet goed ventileren

Als je een babymatras koopt, is dit misschien wel één van de belangrijkste zaken waar je als ouder goed op moet letten. Omdat je baby nog niet goed zijn of haar eigen lichaamstemperatuur kan regelen, is het erg belangrijk dat je een babymatras kiest met een goede ventilatie.

Babymatras moet gemakkelijk te onderhouden zijn

Als je een babymatras kiest, dan is het voor jou als ouder erg belangrijk om ook eens te bekijken of het babymatrasje ook gemakkelijk is te onderhouden. Zo weet je in ieder geval dat je kind comfortabel en hygiënisch kan slapen gedurende de nacht. Voor jou als ouder is het ook erg gemakkelijk als het matrasje in de wasmachine kan. Let er dus op of het matrasje wasmachinebestendig is. Dit is namelijk niet altijd het geval.

Wat is de afmeting van het babymatrasje?

De afmeting van een babymatras kan verschillen. Een matras voor baby’s is vaak minimaal 80 cm lang en 40 cm breed. Bekijk de afmeting van je bedje voordat je op zoek gaat naar een geschikte babymatras.

Hoe dik moet een babymatras zijn?

Een andere vraag met betrekking tot het formaat van een babymatras is de dikte. Je moet een babymatras kopen die minimaal 3,51 cm dik is. Let er ook op dat je niet te maken krijgt met een te dikke babymatras, de dikte mag niet meer zijn dan 15,24 cm.

Hoe voelt een goede babymatras aan?

Als je een babymatras koopt, dan moet het matras wel stevig zijn. Een te zacht babymatrasje is namelijk gevaarlijk. Het hoofdje van je kind kan erin zakken en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Een goede matras moet als je er met je hand op zit, maar een beetje inzakken.

Is het matras hypoallergeen?

Als je weet dat je baby erg gevoel is, of bepaalde allergieën heeft, dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een matras waar hier rekening mee is gehouden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een baby hebt met astma. Dit hoeft niet voor iedereen een belangrijke factor te zijn, maar als een matras deze eigenschap heeft, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Denk na over een matrasbeschermer

Een matrasbeschermer wordt vaak meegeleverd als je een matras koopt. Ik heb dit voor mijn zoontje ook gekregen bij het matras dat ik had gekocht en ik heb er altijd nog veel voordelen van. Een matrasbeschermer zorgt er allereerst voor dat het babymatrasje altijd schoon blijft en zo’n beschermer is natuurlijk gemakkelijker te reinigen dat het hele matrasje zelf. Daarnaast geeft het de bovenlaag van het matrasje meer stevigheid en verlengt het ook de levensduur van het matrasje waardoor je er nog langer van kunt genieten.

 

Beste babymatras kopen: welke soorten heb je?

Als je een babymatras wilt kopen, dan kom je de matrassen tegen in diverse soorten. Hieronder vertel ik je meer over de soorten matrassen.

Een babymatras van polyether

Een matras van polyether is een vulling die het meest gebruikt wordt in babymatrasjes. Dit is een soort schuim. De dichtheid van deze schuim kan variëren, waardoor je te maken krijgt met diverse kwaliteiten en andere eigenschappen. Matrassen van polyether zijn vaak goedkoper, maar hebben een ontzettende lange levensduur. Een mindere eigenschap is dat het matrasje na een tijd niet overal dezelfde stevigheid meer heeft.

Een babymatras van geheugenschuim

Geheugenschuim staat ook wel bekend als traag schuim. Dit soort materiaal wordt vaak gecombineerd met andere materialen voor een matrasje. Traag schuim zorgt ervoor dat beweging lastiger is. Dit matras is hard bij koude temperaturen en is dankzij de vorm van de luchtbellen ook minder ademend. Om deze reden is het niet aan te raden om een babymatras van dit materiaal te nemen. Dit materiaal houdt lichaamswarmte beter vast dan andere materialen. Dit wordt vaak geassocieerd met wiegendood, dus om deze reden is het niet verstandig om een babymatras te kiezen van dit materiaal.

Een babymatras van koudschuim

Ik ben zelf persoonlijk een fan van koudschuim. Dit materiaal heeft een fijne comfort en is duurzaam. Koudschuim zelf ventileert minder goed dan polyether, maar dankzij diverse combinaties met andere materialen, is koudschuim vaak de basis om een kwalitatieve en veilige babymatras te krijgen. Dit zie je bijvoorbeeld bij de matrasjes van Aerosleep. Alleen het materiaal koudschuim is niet geschikt voor een babymatras. Babymatrassen die onder andere van dit materiaal gemaakt zijn, kosten over het algemeen wel meer dan gemiddeld.

Een babymatras van pocketvering

Dit is een model waarbij spiraalvormige staaltjes zorgen voor een mooie vering van het matras. Over het algemeen heb je behoorlijk wat voordelen als je hier gebruik van maakt, deze matrassen zitten namelijk vaak comfortabel, hebben een goede ventilatie en zijn daarnaast ook hygynisch. Het is wel jammer dat deze babymatrassen een stuk duurder zijn dat de prijs die je gemiddeld betaald. Daarnaast is er na onderzoek in Nederland ook niet echt een goede matras beschikbaar waar een pocketvering in zit.

En nu? Welke babymatras moet ik kiezen?

Nu je dit allemaal leest, snap ik dat je denkt: owke, welk materiaal kan ik nu het beste kiezen? Als je kijkt naar de Nederlandse markt, dan kun je volmondig zeggen dat de koudschuim matrasjes die worden gecombineerd met andere materialen om er een perfecte matrasje van te maken, het populairste en beste zijn. Als je meer op je budget let, dan is een matras van polyether ook geen verkeerde keuze. Dit is een geschikte basic model die voldoet aan alle eisen en een goede keuze voor als je niet te veel kwijt wilt aan een matras.

Onze top 5: de beste babymatras

                   beste babymatras Aerosleep: Sleep Safe Pack Evolution
Deze kindermatras is niet zonder reden eentje die op nummer 1 staat. Dit kindermatras is namelijk als beste getest! Het is een geschikte babymatras voor een ledikant van 60 x 120. Dit matrasje beschikt over extra ventilatie en een anti allergie laag. De vulling is van koudschuim en de buitenkant van polyester. Het matrashoesje kun je gemakkelijk afnemen en wassen. Je kunt dit matrasje kopen in diverse formaten.
beste babymatras Childwood- Puro Aero Safe sleeper
Dit is een kwalitatieve babymatras waar je elke ouder gelukkig mee maakt. Het is geschikt voor een ledikant van 60×120 en heeft een dikte van 12 cm. Dit matras is ademend waardoor jij erop kunt vertrouwen dat je kind de hele nacht veilig slaapt. Dit matrasje gaat allergieën tegen en zorgt er voor dat vocht snel kan verdampen waardoor er minder snel schimmels ontstaan.
beste babymatras Childwood Heavenly Safe Sleeper
Dit merk houdt zich bezig met het ontwikkelen van veilige en comfortabele producten. Dit is goed gelukt met dit babymatrasje. Dit matras is geschikt voor een bed van 90 x 200 cm. De hoes is afneembaar zodat je deze kunt wassen. Dit matrasje bestaat uit polyester. Het ventileert goed omdat er gebruik is gemaakt van een fijne weefstructuur.
beste babymatras Duvatex kindermatras
Dit matrasje is ideaal voor je kind met junior bed. Het heeft een afmeting van 140 x 70. Het is Bamboe tijk en is daarnaast bestikt met een anti allergische polyester zodat je kind beschermd wordt als hij of zij allergieën heeft. Het is gemaakt van visco en polyetherschuim en het zorgt ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt. De hardheid van het matras zorgt ervoor dat je kind geen afgeplatte hoofdje krijgt.
beste babymatras Traumeland Babymatras Comfort Snowflake

Dit babymatrasje heeft een speciale kant voor je baby en een speciale kant voor je peuter met een contour dat meer golvend is. Het is geschikt voor een bed van 70 x 140 cm en heeft een goed ventilatie. De matrasovertrek heeft een bescherming tegen vocht en mag ook gewassen worden. De kern is van koudschuim en geschikt voor kinderen met allergieën.

Tips om je beste babymatras goed te onderhouden

Heb je een passende babymatras gekocht? Dan kun je hieronder enkele handige tips vinden om deze nog langer goed te houden:

  • Verwissel de lakens van het matras minimaal één keer per week
  • Is er urine gekomen op het matras? Neem dan actie en reinig het matras direct.
  • Als je te maken hebt met ontlasting op het matras, dan is het verstandig dat je direct start met het schoonmaken. Geurtjes kun je uit het matras halen door middel van azijn.
  • Was het babymatras regelmatig op zestig graden

Aan de hand van deze tips kan ook jij voor je kind de beste babymatras in huis halen. Op deze manier kan jouw kind (en jij dus ook!) heerlijk doorslapen! Lees ook eens ons artikel over het kopen van een voedingskussen en kinderwagen.

Tagged:

You Might Also Like

>