Lekker slapen zonder huilen: 5 waardevolle tips – Gastblog pedagoge Mayke den Ouden

Zit jij met je handen in het haar omdat jouw kind maar niet wil slapen? Vandaag komt Mayke, pedagoge en mindfulnesstrainer, met 5 handige tips om je kind in slaap te laten vallen zonder dat er traantjes vallen. Lees je mee?
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zou het niet heerlijk zijn als je kindje in slaap zou vallen zonder dat je haar moet laten huilen? Als je niet elke avond met lood in je schoenen je kleintje naar bed brengt omdat je weet, dit gaat wel even duren. Want je wilt natuurlijk het beste voor je kind. Dat ze zich veilig voelt en geborgen. Alleen als je al een uur bezig bent en niets helpt, dan voelt ‘gewoon laten huilen’ en de deur achter je dicht trekken best verleidelijk. Maar zodra je je kindje dan hoort snikken vanuit de andere kamer dan breekt je hart en besluit je dat je het toch echt anders wilt. Herkenbaar?

Gelukkig heb ik goed nieuws. Het kan anders! Je hoeft je kindje niet zelfstandig in slaap te laten huilen. Je kunt bij je kindje blijven zonder het te verwennen. En je kunt een ritme aanleren zonder rigide te zijn en tegen je de natuur van je kind in te gaan. Wil jij weten hoe? Hieronder vind je 5 tips voor lekker slapen zonder huilen.

Ritme

Soms is het veel simpeler dan je denkt en mijn eerste tip is dan ook ritme! Misschien denk je dan aan direct aan de klok. Alleen baby’s en peuters kennen nog geen kloktijd. Dat hebben wij mensen namelijk bedacht en moet je kindje nog leren. En dan begint de dag zo goed, maar oh jee! Je kindje is te vroeg wakker. Heel dat ritme in de war. Dat kan gelukkig anders! Houdt een vaste routine aan. Zo went het aan deze volgorde en zal het gemakkelijker in slaap vallen. Een fijne routine bij baby’s is bijvoorbeeld slapen – eten – spelen – knuffelen.  Als je kindje net wakker is, is ze op d’r fitst en heeft ze voldoende energie om te drinken. Met een vol buikje speelt het lekker. Daarna kun je je kindje rustig maken door te knuffelen en haar zo langzaam klaar te maken voor het naar bed gaan.Ritme helpt zowel jou als je kleintje. Jij hebt houvast en je kindje kan ontspannen als ze weet waar ze aan toe is. Dit geldt ook voor wat oudere kindjes. Als ze weten waar ze aan toe zijn, kunnen ze ontspannen en ontstaat er rust.

Slaapritueel

 Rituelen zijn magisch. Ze geven vastigheid en helpen je kindje zich voorbereiden op wat komen gaat. Dus bedenk een mooi slaapritueel. Als het naar bed gaan steeds op dezelfde manier gebeurt kan je kindje zich ontspannen en weet ze waar ze aan toe is. Rituelen gaan voorbij woorden en zijn daarmee ook geschikt voor kinderen die nog niet kunnen praten. Wat zou voor jouw kindje een fijn slaapritueel zijn denk je? Heb je al eens aan een liedje gedacht? Want muziek is één van de krachtigste bedtijdrituelen voor kinderen! Het raakt een ander deel van de hersenen dan woorden. Het geeft veiligheid en een goed gevoel en dat zijn twee mooie ingrediënten voor een goede nachtrust.

Timing

Als je je kindje op bed legt is timing heel belangrijk. Je kindje slaapt namelijk het gemakkelijkst als het moe wordt, maar nog niet moe is. Als je kindje moe wordt gaan de slaapradartjes in haar hoofdje werken. Er ontstaat een window of opportunity waarin slapen goed gaat. Wacht je te lang, dan is je kindje al hartstikke moe en wordt dit veel lastiger. Misschien herken je dat zelf ook wel. Na een hele drukke dag ben je zo moe dat de slaap niet wilt vatten. Jonge kinderen hebben dat veel sneller dan wij. Het verschil tussen lekker moe en dood op kan slechts 15 minuten zijn. Dus maak het jezelf gemakkelijk en begin op tijd!

Slaapsignalen

Misschien denk je nu: heel leuk al die tips, maar als ik niet mag vasthouden aan de klok, hoe weet ik dan dat hoe lang ik ieder onderdeel van dat ritme moet aanhouden? En hoe weet ik wanneer mijn kindje moe wordt? Het antwoord is simpel. Kijk naar je kindje! Als jij de slaapsignalen van je kindje goed kent, dan weet je wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Dat kan een periode na 60 minuten zijn, en dan ineens zie je. Hé, ze is nog zo lekker aan het spelen, misschien kan ik beter even wachten! Zo leer je je kindje goed kennen. Wat probeert ze te vertellen met haar houding, haar gebaren, haar gezichtje. Welke emoties zie je? Op deze manier word jij de expert van je eigen kind.

Mindfulness

Mijn laatste tip is mindfulness en vind ik minstens zo belangrijk. Want hoe graag we ook willen dat ons kindje altijd slaapt als een baby en dat alles op rolletjes loopt, jonge kinderen zijn net mensen. Soms hebben ze hun dag niet, zijn ziek of overprikkeld. En soms heb jij je dag niet en kun je even niet meer zo helder kijken naar je kindje als normaal. En dan loop je ondanks jullie mooie ritme en rituelen toch weer een avond met een huilend kind in je armen. Of moet je steeds terug naar de kamer van je peuter omdat ze niet in slaap komt. Wat kun je dan doen? Beoefen mindfulness! Dit betekent: accepteren dat je niet altijd controle hebt over alles! En vervolgens: houdt je aandacht in het hier-en-nu. Het is zo verleidelijk om op zulke momenten online naar oplossingen te zoeken, of in je hoofd al te zijn bij morgen en te denken: “als ze nu niet slaapt, dan is ze morgen niets waard en zit ik met het probleem!”. En mindfulness betekent ook: heel erg lief zijn voor jezelf! Wat heb jij als ouder nu nodig? Heb je iemand met wie je kunt afwisselen? Mag je fouten maken?

Mommy knows best

Met deze tips heb jij straks een uitgerust kindje wat heeft geleerd dat slapen fijn is. Daarbij leren jij en je kindje elkaar op deze manier steeds beter kennen. Je raakt op elkaar ingespeeld en leert wat het gedrag van je kindje betekent. En dat is precies mijn doel, om ouders te helpen zelf die expert te worden van hun eigen kind. Want ze zeggen niet voor niets: ‘mommy knows best’. Soms heb je alleen iemand nodig die jou leert goed te kijken naar je kindje en naar jezelf.

Wie ben ik?

Hi! Ik ben Mayke, 32 jaar en moeder van 2. Ik ben pedagoge en mindfulnesstrainer en heb me gespecialiseerd in het begeleiden van moeders van jonge kinderen met lichte opvoedproblematiek. Want vaak kun je heel goed zelf, maar heb je net dat steuntje in de rug nodig. Zodat jij weer kunt opvoeden vanuit rust en zelfvertrouwen. Als jij lekker in je vel zit, kun je er ook beter voor je kindje zijn. Benieuwd hoe ik jou kan helpen met een specifieke vraag? Of behoefte aan meer rust in de opvoeding of een betere balans tussen werk en privé? Ik help je graag! Meer informatie kun je vinden op mijn website: www.mindfulmomentsutrecht.nl Ook deel ik op Instagram regelmatig voorbeelden en ideeën om jou die mindful mama te krijgen via @mindfulmomentsutrecht.

Mayke

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like