Mommyhouse.nl

Informatieve mama- en lifestyleblog

Beste draagdoek kopen in 2020? Handige tips en informatie – Onze top 5

Je ziet het steeds meer: ouders die hun kinderen dragen. Het dragen van je baby brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Als je dit nooit eerder hebt gedaan, dan komt er ontzettend veel informatie op je af als je op zoek gaat naar een geschikte draagdoek. Je hebt namelijk diverse soorten modellen, merken en honderden kleuren en motieven die het maken van een keuze niet gemakkelijker maken. Omdat een goede draagdoek vaak ook wat kost, is het fijn om te weten dat je een goede investering doet. En wist je bijvoorbeeld dat je baby op je buik goed zit als je hem of haar gemakkelijk een kusje kan geven? Ik ben op zoek gegaan en informeer je in dit artikel over alles wat je moet weten met betrekking tot het kopen en gebruiken van een draagdoek.

Draagdoek kopen: waarom zou jij je baby willen dragen?

Het idee om je baby te dragen in een draagdoek is eigenlijk helemaal niet gek. In je baarmoeder heb je namelijk de hele dag door contact met je baby gehad, hij of zij hoorde je hartkloppingen en bewoog de hele dag met je mee. In je buik was het warm en hoorde hij of zij je stem en ademhaling. Een moeder is voor een baby altijd erg vertrouwd. Als jij je kind na de geboorte gaat dragen, kun jij je baby op een veilige en vertrouwde manier introduceren in de wereld. Je baby kan zo rustig kennis maken met de wereld. Daarnaast is een draagdoek een hele goede manier om je baby bij je te hebben, je knoopt het om en daarom past het altijd goed om de drager én de baby.

Een kwalitatieve draagdoek: welke soorten draagdoeken heb je?

Als je op zoek gaat naar een draagdoek, dan zijn er diverse draagdoeken die je kunt kopen. Je kunt kiezen uit een rekbare draagdoek en een geweven draagdoek. Een rekbare draagdoek is een draagdoek in de vorm van een lange lap. Als je hier gebruik van wilt maken, moet je het eerst omknopen en daarna pas je kind in zetten. Hierbij is het erg belangrijk dat je weet hoe je strakke knopen moet zetten, als je een slappe knoop hebt, dan bestaat de kans dat je kind eruit zakt. Een geweven draagdoek zal over het algemeen meer steun geven omdat deze alleen diagonaal kan rekken. Met zo’n draagdoek kun jij je kind zelfs blijven dragen tot de kleutertijd. Deze keuze voor een draagdoek hangt af van diverse factoren, denk hierbij aan je lengte maar ook aan je lichamelijke bouw.

Beste draagdoek kopen: en wat is een draagzak?

Als je een draagdoek wilt kopen, dan kan het zijn dat je de draagzak ook tegenkomt. Een draagzak is in feite een babydrager die is voorgevormd. Om deze reden hoef je de draagzak ook niet te knopen, je kunt je baby er namelijk gewoon in zetten. Hierbij is het heel erg belangrijk dat je de goede maat uitkiest voor je baby, het is namelijk erg gevaarlijk als je kiest voor een te grote draagzak. De kans bestaat namelijk dat je kind hier tijdens het lopen in wegzakt en dat levert stikgevaar op. Neem goed de tijd om een passende draagzak te kopen zodat je niet te maken krijgt met dit probleem. Een draagdoek heeft dit probleem niet, omdat je met de knopen ervoor zorgt dat de draagdoek altijd past.

Beste draagdoek kopen: mag je elke baby dragen?

Als je een baby hebt gekregen en je wilt hem of haar dragen in een draagdoek, dan wil je natuurlijk weten of hij of zij ten allen tijde gedragen mag worden. Je mag elke baby dragen, maar hij of zij moet wel voldoen aan een bepaalde minimumgewicht. Ook moet je altijd kunnen garanderen dat het gezicht van je baby vrij kan blijven tijdens het dragen. Het is wel van belang om extra goed te informeren of een draagdoek wel geschikt is als je kind een beperking heeft of te vroeg is geboren. In dat geval is het verstandig om met een specialist te bepalen of het dragen van je kind problemen met zich kan meebrengen. Het kan zijn dat je dan misschien nog enkele maanden moet wachten totdat jij je baby mag dragen. Dit is persoonlijk en kan dus in elke situatie anders zijn.

Beste draagdoek kopen: Alles over de voordelen

Het gebruik van een draagdoek brengt veel voordelen met zich mee. Doordat een draagdoek ervoor zorgt dat er huid-op-huid contact met je baby ontstaat, zorgt dit ervoor dat je beter kunt hechten met je baby. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk om je baby beter te kunnen begrijpen. Hechting zorgt ervoor dat je een band krijgt met je kind.

Hieronder kun je alle voordelen lezen van een draagdoek:

 • Je hebt je handen vrij
 • Je hebt huid-op-huid-contact met je baby
 • Baby’s die gedragen worden huilen minder. Dit is wetenschappelijk bewezen
 • Een baby die gedragen wordt is vaak socialer, hij of zij komt meer in contact met mensen
 • Het is goed voor de motorische ontwikkeling van je baby
 • Het is goed voor de sociale- en emotionele ontwikkeling van je baby
 • Gedragen baby’s leren vaak eerder praten, ze zien meer gezichten, uitdrukkingen en kunnen lippen goed volgen
 • Verticaal dragen kan er voor zorgen dat je baby minder last heeft van darmkrampjes

Beste draagdoek kopen: op de buik of rug dragen?

Als je besluit om je baby te dragen, dan kun je dit op twee manieren doen. Je kunt je baby namelijk dragen op de buik, maar ook op je rug. Als jij je baby op je buik wilt dragen, dan kan je dit al doen vanaf de geboorte. Op deze manier kan jij je baby goed zien en krijgt je baby ook minimaal last van prikkels van buitenaf. Dit is voor een pasgeboren baby erg belangrijk. Het fijne is dat je op deze manier je baby altijd in de gaten kunt houden. Dit houdt op een gegeven moment ook op, als kinderen namelijk opgroeien, dan vinden ze het niet meer zo fijn om zo gedragen te worden en natuurlijk is het dan op een gegeven moment ook gewoon te zwaar. Het dragen van je kind op je rug is een stuk gemakkelijker. Vaak kun je dit zelfs doen tot een leeftijd van 3 en 4 jaar. Let er wel op dat je pas je kind op je rug draagt als zij of hij goed zelf kan zitten. Het nadeel aan het tillen van je baby op deze manier is dat je minder contact hebt tijdens het dragen.

Beste draagdoek kopen: de handigste tips voor je aankoop

Hieronder kun jij de beste aankoop tips voor je draagdoek, op deze manier is de kans op een miskoop het kleinst:

 • Een goede draagdoek zorgt ervoor dat je baby zo verticaal mogelijk gehouden wordt.
 • Let goed op de houding van je baby, hij of zij moet namelijk in een kikkerhouding zitten. De knieën van je baby moeten namelijk hoger liggen dan de heupen.
 • Een kwalitatieve draagdoek ondersteunt de rug en heupen van je baby. Een ergonomische draagdoek is daarom helemaal ideaal voor een perfecte houding.
 • Als je baby in de draagdoek zit, dan moet je ruimte tussen de kin en borst altijd vrij gehouden worden. Op deze manier weet je namelijk zeker dat er voldoende ruimte is voor je baby om goed te ademen.
 • Let op: draag jij je baby en slaapt hij of zij? Leg je baby dan in bed. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft namelijk aan dat dit onveilig is. Er zal namelijk zuurstoftekort en warmtestuwing kunnen ontstaan. Dit kan zorgen voor een verhoogd risico op wiegendood. Voorkom dit dan ook ten allen tijde.
 • Als je van plan bent om je draagdoek vaak te gebruiken, is het aan te raden om gebruik te maken van het advies van een draagdoekconsulent. De kosten hiervan variëren van 30 euro tot en met 40 euro. Hij of zij kan jou wel goed helpen met het dragen van je baby.
 • Een draagdoek kan voor jou erg fijn zijn, maar als je een partner hebt die ook af en toe wilt dragen, dan is het aan te raden om beide even aan te voelen wat geschikt is. Op deze manier kunnen jullie er straks beide gebruik van maken.
 • Je hebt ook draagdoeken met een opbergvakje, let hier wel op als je deze koopt/gebruikt. Alles wat je hierin stopt heeft je baby namelijk wel binnen handbereik.
 • Bekijk of de draagdoek in de wasmachine kan, dit is namelijk wel erg handig als je baby deze bijvoorbeeld onder spuugt.

Beste draagdoek kopen: onze top 5

Als je op zoek gaat naar de beste draagdoek, dan zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Om deze reden ben ik zelf op zoek gegaan naar de beste draagdoek. Hieronder kun je mijn top 5 vinden:

 1. Babylonia Tricot Slen


  Deze geweldige babydrager van Babylonia Tricot Slen is voor elke ouder die haar of zijn baby op een ergonomische wijze wilt dragen. Vanaf de geboorte kan je de babydrager al zonder problemen gebruiken. Het is gemaakt van 100 % biologische katoen en te verkrijgen in diverse kleuren. Je kan de babydrager ook in de wasmachine wassen en de babydrager zorgt voor een ergonomische houding van je kind, maar ook van jou als drager.

 2. ByKay Stretchy Wrap de Luxe


  Deze rekbare buikdrager, ByKay Stretchy Wrap de Luxe, is er eentje waar je baby erg gelukkig mee zal zijn. Het zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen kan voelen. Als je deze draagdoek koopt, dan is dat een goede investering. Je kunt het namelijk gebruiken vanaf de geboorte van je kind tot aan 18 kilo. Het is ergonomisch, 100% katoen en is geschikt voor het dragen op je buik en heup.

 3. We are Woovens Mixite Draagdoek


  Deze draagdoek van We are Woovens Mixite zijn prachtig om te zien. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg fijn omdat ze gemaakt zijn van % Italiaans gekamd katoen. Je kunt je baby tot de peutertijd doordragen dus het is zeker een goede investering.

 4. MiniMonkey Mini Sling


  Deze draagdoek van MiniMonkey is klein, maar ontzettend fijn in gebruik. Ter wereld is dit de kleinste babydrager die je kunt vinden die ook nog eens ergonomisch is. Deze draagdoek weegt evenveel als je mobiele telefoon en is om deze reden geschikt om altijd bij je te hebben. Vanaf de geboorte kun je deze babydrager gebruiken tot ongeveer twee jaar.

 5. Didimos Lisca Arctic


  Deze geweven draagdoek van Didimos Lisca Arctic is gemaakt met het oog op de winter. Deze draagdoek is behalve goed, ook nog eens prachtig om te zien. Het kleurverloop is namelijk prachtig. De wol van deze draagdoek zorgt ervoor dat je baby warmte krijgt gedurende koude dagen, maar zorgt ook voor de nodige ventilatie bij warmte. Het merk Didimos is één van de relevante grondleggers van het dragen van baby’s.

Als je de beste draagdoek hebt gekocht, dan is het eindelijk tijd om op een fijne manier te genieten met je baby. Een draagdoek is namelijk erg goed voor de band met je kind en daarnaast zorgt het er ook voor dat je heerlijk de was kunt opvouwen terwijl je je baby heel dicht bij je hebt. Hier lees je meer over het kopen van een geschikte wagen voor je baby en een kwalitatieve babymatras.

Tagged:

You Might Also Like

>