Wanneer gaat een baby zitten? Lees hier alles over het rollen, zitten, kruipen, staan & lopen

Je zal al gauw merken dat je baby zich ontzettend snel ontwikkelt. Het is fijn om meer te weten over de ontwikkeling van je baby. Op deze manier kom je niet voor een verrassing te staan als je baby plotseling probeert te rollen en/of zitten. Na ongeveer zes maanden heeft je baby al erg veel geleerd en een flinke groei doorgemaakt. De baby zal op een gegeven moment proberen om te rollen. Dit is het moment dat je als ouder nog alerter moet gaan worden. Tijdens het verschonen kan jij je baby namelijk niet meer even alleen laten. De volgende ontwikkelingspunten komen dan al gauw. Wanneer gaat je baby rollen, zitten, kruipen, staan en lopen? In dit artikel vertel ik je er alles over. Het is hierbij wel erg belangrijk dat je er rekening mee houdt dat elke baby zijn/haar eigen ontwikkeling heeft. Bij sommige baby’s gaat het erg snel en andere baby’s nemen er echt de tijd voor. Er is geen goed of fout en het is belangrijk om als ouder te genieten van elke vooruitgang.

wanneer gaat een baby rollen?

De meeste baby’s beginnen rond de vier maanden met het rollen. Het allereerste moment dat je baby begint met rollen, zorgt vaak voor grote schrik bij de ouders. Nu is het namelijk tijd om extra goed op je baby te letten. Voorheen kon je de baby nog even rustig laten liggen terwijl jij even een luier of de billendoekjes pakt. Nu kan dat zorgen voor een valpartij, dus wees alert. Zorg voor een fijne babyspeelkleed waar je kind lekker op kan oefenen. Het moment dat je baby gaat rollen, kun jij als ouder al goed in de gaten houden. Dit gebeurd namelijk pas nadat je baby zijn of haar nekje goed rechtop kan houden. Als de spieren van je baby sterker zijn geworden en het rechtop houden van het hoofdje beter gaat, dan zal het rollen al snel daarna volgen. Het rollen begint vaak met het rollen van het buikje naar de rug. Het rollen van de rug naar het buikje is wat zwaarder voor de baby en komt vaak daarna. Je zal zien dat je baby rond de zes maanden al goed kan rollen.

Wanneer gaat een baby zitten?

Als je baby tussen de zes en 9 maanden oud is, dan zal hij of zij proberen om zelf rechtop te gaan zitten. Ik vond het zitten persoonlijk een hele grote mijlpaal, omdat je baby vanaf dit moment een stuk zelfstandiger gaat worden. Mijn zoontje kon vanaf dat moment heerlijk een uurtje spelen in de box met zijn speelgoed. Als je baby kan zitten, dan zorgt dit er voor dat de handjes vrij zijn. En dat is precies het moment dat hij of zij op ontdekkingstocht gaat. Niks is meer veilig en zal even aangeraakt moeten worden. Zo kwamen ook de gordijnen die naast de box hingen al gauw aan de buurt;) Hoe weet je dat jouw baby klaar is voor het zitten? Vaak begint het zitten van een baby met een push up. Je baby ligt op zijn of haar buik, duwt haar/zijn borst omhoog en draait zich vervolgens via de zij naar boven. Met zijn/haar armpjes zal je baby zich vervolgens rustig omhoog duwen totdat er een schitterende zitpositie ontstaat. Als baby’s dit onder de knie krijgen, dan zal hij/zij vaak nog omvallen. Hierna zal je baby ook het balanceren oefenen totdat hij/zij zonder moeite kan blijven zitten. Dit kan nog enkele maanden duren.

Wanneer gaat een baby kruipen?

De meeste baby’s leren tussen de 7-10 maanden kruipen. Vaak begint het met het zitten op handen en knieën. Vanaf dat punt zal hij/zij proberen om zich voorzichtig voort te bewegen. Dit is niet gemakkelijk en de kans bestaat dat je baby na een stukje stopt omdat hij niet weet dat hij verder kan/moet. Het kruipen zal langzaam beginnen, maar als hij/zij het eenmaal onder de knie heeft dan zal het daarna razendsnel gaan. Wat de meeste baby’s helpt, is door het kruipen voor te doen. De baby zal al snel proberen om je na te doen. Als je baby eenmaal kruipt, dan is het goed om na te denken over veiligheidsmaatregelen in huis. Bedek scherpe hoekjes van meubels en zorg ervoor dat je baby niet naar boven kan kruipen door een traphek te plaatsen. Dit is vaak ook het moment dat je baby zelfstandig en stevig op een hobbeldier kan zitten.

Wanneer gaat een baby staan?

De meeste baby’s leren tussen de 10-11 maanden staan. Het zelfstandig los staan kunnen baby’s het beste als ze op blote voeten lopen. Op deze manier hebben ze namelijk meer grip. Vaak begint het staan met zichzelf optrekken. Na het optrekken zal je baby proberen om te staan terwijl hij/zij zich goed blijft vasthouden. Als je baby eenmaal kan staan, dan krijgen ze de smaak voor het staand bewegen al gauw te pakken. Op dit moment is het erg interessant om langs de tafelrand of babybox rondjes te lopen. Het lopen zal hierna niet meer lang op zich laten wachten..

Wanneer gaat een baby lopen?

De meeste baby’s beginnen tussen de 10-18 maanden met zelfstandig leren lopen. Een baby loopt niet direct vanzelf, het is vaak een heel proces dat begint met zichzelf optrekken, staan en vervolgens zal het lopen al snel volgen.  Als je baby eenmaal rondjes om de tafel kan lopen, dan zal hij/zij gauw proberen om zich te verplaatsen naar meubels die in de buurt staan. Langzaam aan zal je kind oefenen en oefenen totdat er genoeg zelfvertrouwen is voor grotere afstanden. Voordat je het weet loopt je kind al een heel stuk van bijvoorbeeld de keuken naar de hal. Dit is een heel erg bijzonder moment voor de ouders!

In dit artikel heb ik je meer vertelt over de ontwikkeling van baby’s met betrekking tot het rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Hierboven heb ik het voornamelijk over de algemene ontwikkeling van een kind. De kans bestaat dat jouw kind sneller is of juist de tijd neemt. Dit is beide niet erg! Probeer ervan te genieten, uiteindelijk komt elk kind er namelijk wel.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You Might Also Like